Dacă te interesează cine poate primi ajutoare sociale în 2020 atunci trebuie să știi că acestea se acordă persoanelor singure sau familiilor care au venituri mici. Guvernanții au decis ca din acest an să acorde mai multor persoane dreptul de a beneficia de asemenea ajutoare. Interesant este că nici pensionarii nu fac excepție de la anumite măsuri de îmbunătățire a nivelului de trai.
Cine poate primi ajutoare sociale în 2020
Aceștia pot avea dreptul la pensia minimă garantată. De altfel, un venit minim garantat este gândit ca o formă de asistenţă socială, al cărui nivel se raportează la indicatorul social de referință (ISR, în cuantum de 500 de lei), și are următoarele valori:
0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură; 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane; 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane; 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane; 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane; câte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.
Principale modificări făcute de guvernanți
Există totuși și câteva condiții pentru a încasa acești bani! Astfel, persoanele care beneficiază de o formă de ajutor social prin Legea nr. 416/2001 sau mai multe persoane apte de muncă din familia beneficiară au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, diverse acțiuni sau lucrări locale.
În aceste cazuri, orele lucrate se însumează pentru toate persoanele din familia care beneficiază de ajutor social și se calculează proporțional cu valoarea ajutorului primit de familie. Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între aceste niveluri şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Acest ajutor reprezintă o suplimentare a venitului net al solicitantului (persoana singură sau familia). Cererea de acordare a ajutorului social şi declaraţia pe propria răspundere se depune la primăria localităţii în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa titularul, potrivit legii.
Venitul net lunar în cauză se calculează ca suma tuturor veniturilor pe care persoana/familia respectivă le-a obținut în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv: asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent, obligații legale de întreținere și alte creanțe legale.
Nu se iau în calcul: alocația pentru susținerea familiei, alocația de stat pentru copii, bugetul personal complementar, ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, sprijinul financiar „bani de liceu”, veniturile obținute de zilieri, bursele școlare, sumele acordate tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale, tichetul social pentru stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate.
Alocația pentru susținerea familiei cu venituri reduse care au copii mai mici de 18 ani se acordă cu scopul de a asigura condiții mai bune pentru creșterea copiilor și pentru a-i încuraja pe aceștia să meargă la școală. De această alocație beneficiază inclusiv familiile monoparentale care are copii în întreținere (dar cu condiția ca ei să locuiască împreună).
Un detaliu important este acela că alocația poate fi obținută chiar dacă unul dintre copii are multe absențe nemotivate. În familiile cu mai mulți copii, dacă unul dintre aceștia are mai mult de 20 de absențe nemotivate, atunci el nu este luat în calcul pentru acordarea ajutorului social, dar absențele sale nici nu pot cauza pierderea întregii alocații pentru familia respectivă.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece (1 noiembrie – 31 martie) poate fi solicitat atât de persoanele care locuiesc singure cât și de familiile cu mai multe persoane. De la 1 ianuarie 2019, dreptul de a primi ajutorul de încălzire revine și persoanelor singure/familiilor cu venituri între 615 și 750 de lei.
În cazul energiei termice: ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar/membru de până la 1,572 ISR (786 de lei) și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei);
În cazul gazelor naturale, energiei electrice și lemnelor, cărbunilor și combustibililor petrolieri: limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană singură/familie trebuie să fie, în principiu, de cel mult 1,500 ISR (750 lei); limita superioară a venitului a crescut chiar la începutul acestui an, prin OUG nr. 114/2018, de la 615 lei, cât era înainte.
Indemnizaţia socială pentru pensionari se acordă astfel încât orice pensionar care are o pensie sub nivelul minim să primească cel puțin această valoare (s-a numit, la momentul introducerii sale în legislație, pensie minimă garantată). De la 1 septembrie 2019, valoarea minimă este 704 lei, majorată de la 640 de lei.
Ajutorul de deces se acordă în cazul morții unui asigurat, pensionar sau a unui membru de familie al acestora, iar suma se acordă potrivit legii ce stabilește bugetul asigurărilor sociale. În cazul decesului asiguratului sau pensionarului, cuantumul este de 5.429 de lei; în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, cuantumul este de 2.715 lei.