Cine este Vasile Ciurchea, propunerea pentru șefia CNAS (surse). În ce dosar a fost implicat

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
23/07/2019, 15:27
Cine este Vasile Ciurchea, propunerea pentru șefia CNAS (surse). În ce dosar a fost implicat GALERIE FOTO
Cine este Vasile Ciurchea

Cine este Vasile Ciurchea, propus pentru funcția de președinte al CNAS, potrivit unor surse citate de digi24.ro. Postul a rămas vacant, după demiterea lui Răzvan Vulcănescu, în urma scandaului legat de cardul de sănătate, care nu mai poate fi utilizat de către asigurați de nu mai puțin de 22 de zile, momentan!

Cine este Vasile Ciurchea, propunerea pentru șefia CNAS

Ei bine, Vasile Ciurchea are o experiență bogată, deoarece a mai fost președintele CNAS în două rânduri. Și legat de sistemul cardului de sănătate are experiență, însă una neplăcută. Chiar Vasile Ciurchea este cel care a negociat implementarea sistemului, pentru care este și cercetat de DNA. Procurorii l-au acuzat că ar fi plătit la suprapreț mai multe servicii. În plus, nu ar fi organizat nici toate licitațiile necesare, iar prejudiciul adus statului depășește 16 milioane de euro.

„În perioada 2007-2009, între CNAS și HP România S.R.L au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adițional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar”, precizează DNA.

Cine este Vasile Ciurchea
Cine este Vasile Ciurchea

Procurorii spun că prejudiciul depășește 16 milioane de euro, în dosarul în care este cercetat Vasile Ciurchea

„Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții: – fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii; – CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului, – ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI – aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om”, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii afirmă că prin această schemă a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA, „reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal”, acuza DNA în 2016.

Vasile Ciurchea a demisionat de la şefia CNAS la finalul lunii martie 2016 din motive personale. Vasile Ciurchea era la conducerea CNAS din iunie 2014, fiind numit în funcţie prin decizie a premierului de atunci, Victor Ponta. El a mai fost preşedinte al CNAS şi din februarie 2007 până în ianuarie 2009, când a fost înlocuit de Irinel Popescu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×