Cine este Sophie Wilmes, prima femeie care conduce guvernul Belgiei. Îl înlocuiește pe Charles Michel

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
27/10/2019, 14:18
Cine este Sophie Wilmes, prima femeie care conduce guvernul Belgiei. Îl înlocuiește pe Charles Michel GALERIE FOTO
Sophie Wilmes devine premier interimar în Belgia. Sursa foto - facebook

Cine este Sophie Wilmes, prima femeie care conduce guvernul Belgiei – e întrebarea care se află în trend în acest weekend. Un politician liberal, Wilmes devine astfel prima femeie care preia frâiele Executivului în această țară după ce îi va lua locul în noiembrie lui Charles Michel. Între timp, acesta a fost desemnat preşedinte al Consiliului European, una din poziţiile de vârf ale Uniunii Europene, și o funcție care nu se refuză.

Cine este Sophie Wilmes, prima femeie care conduce guvernul Belgiei

Sophie Wilmes nu reprezintă un nume necunoscut în politica din Belgia. Aceasta este ministru al bugetului în cabinetul interimar al premierului Charles Michel și conform specialiștilor pare că se descurcă de minune. Culmea, și Sophie va conduce un executiv interimar până când partidele politice vor conveni formarea unui nou guvern. De altfel, la fel ca în România și în Belgia, alegerile din 26 mai au accentuat fragmentarea scenei politice.

În Belgia avans au luat după eurparlamentare extremele şi ecologiştii, ceea ce a complicat foarte mult desfăşurarea negocierilor. Coaliţia de centru-dreapta condusă de liberalul francofon Charles Michel nu mai dispune de o majoritate în parlament în acest moment, (sună cunoscut, nu?), iar miniştrii federali nu mai gestionează decât problemele curente de când naţionaliştii flamanzi au ieşit de la guvernare în decembrie 2018 pentru a-şi exprima opoziţia faţă de aderarea Belgiei la Pactul ONU privind migraţiile.

Îl înlocuiește pe Charles Michel

Ha! Chiar și această mișcare cu un partid aflat inițial în coaliție și ieșit de la guvernare seamănă leit cu situația din România acolo unde ALDE s-a răzgândit și a rupt înțelegerea cu PSD-ul condus de Viorica Dăncilă după condamnarea la închisoare cu executare a lui Liviu Dragnea. Trebuie să știți că Belgia deţine recordul de zile al unei ţări fără guvern cu puteri depline pe timp de pace (541 între 2010-2011)

În speranța că România nu va ajunge aici, vă mai spunem că Sophie Wilmes este căsătorită cu un australian, Christopher Stone pe numele lui și are patru copii, Jonathan, Victoria, Charlotte și Elizabeth.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×