Senatorul PNL Vergil Chițac a devenit primul parlamentar român depistat cu coronavirus. Chițac a luat în derâdere boala de care suferă, a stat în aer liber mai mult timp, perioadă în care s-a întâlnit chiar și cu conducerea liberalilor. Mai mult, după ce joi apăruse zvonul că ar fi bolnav, Chițac s-a plâns că s-a creat o „isterie” față de boala lui. Ulterior, după ce a fost confirmat pozitiv, senatorul a revenit asupra poziției sale. Vergil Chițac a intrat în politică în 2016, când a candidat la primăria Constanței, și are în spate o carieră de 30 de ani în Marină.
Senatorul Vergil Chițac, primul parlamentar român depistat cu coronavirus
Vergil Chițac se arăta joi deranjat de faptul că s-a creat un subiect fals din posibila lui îmbolnăvire cu coronavirus:
„Constat că s-a creat o adevărată isterie în plan social vizavi de o așa zisă infectare a mea cu Coronavirus. Informația vine exact pe fondul votului din Parlament de astăzi, pentru învestirea Guvernului Cîțu. Este adevărat că ieri am anunțat că nu pot participa la vot pentru că sufăr de o răceală și voi rămâne acasă.
Totuși, nu știu în ce context colegii din Parlament au tras de la sine concluzia că sunt suspect de Coronavirus și au făcut public acest lucru. Menționez că sunt sub medicație de două zile și nu am simptome de Coronavirus. Totuși, pentru a înlătura orice suspiciune, am solicitat efectuarea unui test și vă voi ține la curent”.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
După ce a fost depistat însă cu covid-19, Chițac a nuanțat: „Din păcate, starea de rău pe care am acuzat-o în ultimele zile s-a dovedit a fi cauzată de Coronavirus COVID-19. Voi urma întocmai procedurile Direcției de Sănătate Publică și am încredere că totul se va rezolva cu bine. Sunt extrem de mâhnit că eu, soția mea și atâția alți oameni din România și din lume trecem prin astfel de momente”.
Vergil Chițac a fost rector al Academiei Navale de Marină Civilă
Vergil Chițac are în spate o poveste de viață interesantă. Născut la Istria, în 1962, el a urmat cursurile Liceului Militar de Marină, pentru ca apoi, în perioada septembrie 1981 – iunie 1986 a urmat cursurile Universității din Galați, Facultatea de Nave, cu specializarea Arhitectură navală. Studiile avea să și le definitiveze în anul 1999, când și-a susținut teza de doctorat cu titlul „Comportarea pe mare agitată a navelor multicocă” și a obținut titlul de doctor inginer.
Vergil Chițac a devenit în 1986 Asistent Universitar Ing., funcție pe care a ocupat-o până în anul 1990, când a fost numit Șef Lucrări Universitar Ing. Între 2000-2009 a fost de Conferențiar Universitar Dr. Ing în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, iar apoi a devenit Profesor Universitar Dr. Ing (din 2009). A fost Decanul Facultății de Marină Civilă între anii 2000-2001 și 2003-2004, Prorector pentru Învățământ (2004-2010), iar din 2010 până în 2016 a fost Rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.
Chițac l-a avut ca student pe Radu Mazăre
De-a lungul carierei de la catedră, Chițac a avut și câțiva studenți celebri, printre care se numără și tridentul de politicieni care au pus pe butuci Constanța: Radu Mazăre, Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu:
„Mazăre era rebel, da, dar nu excelau la carte. Dacă îmi aduc bine aminte, Mazăre și Strutinsky erau la specializarea electrotehnică, deci ei se pregăteau să devină viitori ofițeri electricieni, Nicușor Constantinescu era electromecanic, se pregătea să devină ofițer mecanic. Au fost colegi, dar la specializări separate.
Eu nu pot să îi evaluez pe ei în comportamentul de acum. Cred că i-am picat. Nu îmi mai aduc bine aminte pe care din ei. Cred că pe Mazăre l-am picat. Și vă spun și la ce. La Mecanisme. L-am picat și cred că l-am trecut în toamnă (…) Strutinsky nu pot să spun că era șters, dar era în medie, în media studenților. Din punctul meu de vedere, la disciplina pe care am făcut-o eu nu au excelat”, spunea chiar actualul senator, într-un interviu acordat publicației info-sud-est.ro.
Din spatele catedrei, în politică
Fostul președinte al României îl ironiza pe Chițac, într-o intervenție pe care a avut-o pe Digi24, după ce s-a aflat că senatorul ar fi fost infectat cu covid-19 :„Nu e deloc amiral. Nu a comandat o navă în viața lui, nici măcar nu a plutit. Chițac a fost rector la Marină fără să navigheze vreodată”.
Pe 28 ianuarie 2016, Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a contraamiralului de flotilă Vergil Chițac, iar de la 1 februarie 2016 a renunțat la funcția de Rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și a devenit președinte al PNL, filiala Constanța.
El avea să candideze la alegerile locale din Constanța din 2016, unde a obținut 34,6% din voturi, 7 procente mai puține decât actualul primar al Tomisului, Decebal Făgădău. Procentajul bun obținut însă la locale l-a propulsat pe Chițac pe listele parlamentare, acolo unde a ocupat un loc eligibil și a devenit senator.
În Parlament el a avut până în prezent 27 de propuneri legislative, din care patru au fost promulgate ca legi. Iar în prezent are la activ și o premieră: primul caz de coronavirus!
Rămâne de văzut câte personae a infectat Chițac, dat fiind faptul că nu a stat în autoizolare de la primele semne ale răcelii și există riscul să fi dat boala mai departe și altor oameni.
După cazul ofițerului MAI trecut în rezervă, Chițac devine al doilea personaj public cu pregătire instituțională care ignoră regulile și riscă să îi fi contaminat pe alții, riscul dispersării bolii putând ajunge până la președintele Iohannis.