Cine e Florin Cîțu, premierul desemnat de Klaus Iohannis. Ministrul de Finanțe interimar, cunoscut pentru declarațiile sale controversate

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
26/02/2020, 21:57
Cine e Florin Cîțu, premierul desemnat de Klaus Iohannis. Ministrul de Finanțe interimar, cunoscut pentru declarațiile sale controversate
Florin Cîțu este premierul desemnat de Klaus Iohannis după ce Ludovic Orban și-a depus mandatul. Sursa foto: Inquam Photos

La capătul unei noi runde de consultări cu principalele partide de pe scena politică, președintele Klaus Iohannis a anunțat că Florin Cîțu este propunerea sa pentru postul de premier după ce Ludovic Orban, cel care a asigurat conducerea Executivului în ultimele luni, și-a depus mandatul. Dincolo de ascensiunea demnă de invidiat, mai ales că nu are o vechime foarte mare în Partidul Național Liberal, fostul ministru al Finanțelor Publice s-a remarcat prin conflicte deschise cu Eugen Teodorovici, cel care a deținut anterior acest portofoliu și  Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Eugen Teodorovici, de la Ministerul de Finanțe în fruntea Guvernului

Născut la 1 aprilie în 1972, Florin Cîțu este licențiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University, având și un master în economie la această Universitate.

A lucrat mai întâi ca economist pentru Banca Națională a Noii Zeelande, în perioada 2001-2003 și pentru Banca Europeană de Investiții, Luxemburg, în perioada 20003-2005. Până în 2011 a fost economist șef și Head of Financial Markets la ING Bank, București.

În 2016, s-a înscris în PNL, candidând pe listele formațiunii politice și obținând un post de deputat la alegerile din acest an. Doi ani mai târziu, a devenit membru al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, ca mai apoi să se alăture și Comisiei pentru afaceri europene.

În mandatul de ministru al Finanțelor a intrat în conflict deschis atât cu Eugen Teodorovici, cât și cu Gabriela Firea

La scurt timp după preluarea portofoliului de la Finanțe, Cîțu a intrat în conflict deschis cu predecesorul său,  Eugen Teodorovici, printr-o serie de acuzații grave lansate la adresa acestuia.

De pildă, odată cu numirea sa în board-ul Băncii Internaţionale de Investiţii a Rusiei, social democratului i se imputa faptul că aceasta se bucură de un statut privilegiat, nu plăteşte impozite şi nu e reglementată de BNR.

În replică, Teodorovici a declarat că unitatea bancară nu plăteşte taxe în România pentru că nu are sediul pe teritoriul țării. „E o persoană care ar trebui interzisă în spațiul public. A fost dată afară din bănci, interzis de BNR pentru că a speculat pe leu”, a spus fostul ministru de Finanțe, neputând rata ocazia de a-l apostrofa pe cel care a preluat acest portofoliu după demiterea sa prin moțiune de cenzură,  numindu-l „chiparos”, „urât” şi „prost”.

Cât despre disensiunile cu Gabriela Firea, acestea sunt ceva mai recente, întrucât au izbucnit chiar în ianuarie 2020, după ce Florin Cîțu i-a transmis edilului Capitalei că va demara o serie de controale la sediul instituției, în condițiile în care „nimeni n-a mai călcat pe acolo de 10 ani”. Reacția primarului general nu a întârziat, însă, nici ea să apară, acesta precizând că îl va întâmpina pe ministru cum se cuvine, cu „ștergar, pâine și sare”.

De asemenea, unele poziții publice ale prim-ministrului desemnat au stârnit nemulțumiri chiar și în rândul colegilor din Partidul Național Liberal. Spre exemplu, Cîțu a criticat vehement „privilegiile” angajaţilor de la stat şi a cerut atât taxarea suplimentară a acestora, cât și renunțarea la vouchere, tichete de vacanță, sporuri și pensii speciale.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×