Cine a fost George Stanca, scriitorul condamnat la închisoare pentru plagiat

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
04/02/2019, 19:31
Cine a fost George Stanca, scriitorul condamnat la închisoare pentru plagiat GALERIE FOTO
Scriitorul George Stanca a fost vice-campion la lupte greco-romane

Presa din România este din nou în doliu, după trecerea în neființă a lui George Stanca, cunoscut scriitor, jurnalist, om de cultură și fost sportiv! Avea 71 de ani și a decedat pe un pat de spital, în urma unui stop cardio-respirator. A fost un iubitor de litere, dar și de sport, a fost un promotor de muzică și de frumos.

George Stanca s-a născut pe data de 7 mai 1947 și provenea dintr-o așezare de pe malul drept al Dâmboviței, apartenenta cândva comunei Chiajna, ducând spre legendarul cartier Giulesti. Între 1954-1961, George Stanca a urmat școala elementară în Giulești Sârbi, iar primele încercări literare se adresează revistelor ”Cravata roșie” și ”Luminița”. Între 1961-1965 a absolvit Liceul Doamna Stanca din București, iar între 1965-1973 a studiat la Institutului de Construcții București, obținând diploma de inginer.

George Stanca a fost scriitor, dar și campion național la lupte

În timpul studenției a fost solistul vocal al formației rock Odeon. Din 1970 a lucrat pe șantierul Chiajna, la un depozit legume fructe, ulterior la prefabricate, dar a ajuns arhitect-șef al Sectorului 6.

În anul 1971 are loc debutul ca publicist în revista ”Săptămâna” lui Eugen Barbu, fiind titular al unei rubrici de muzică pop-rock-ușoară și devenind ”comentator muzical”, cum îi plăcea să se numească, nu cronicar.

A colaborat cu ”Contemporanul”, ”Scînteia Tineretului”, iar mai apoi cu ”Flacăra”. A fost membru fondator alături de Adrian Păunescu și Dorin Tudoran al Cenaclului Flacăra.

În calitatea de secretar muzical de cenaclu, a fost cel care i-a descoperit/adus pe Mircea Vintilă, Dan Chebac, Adriana Aush, Radu Gheorghe, Mihai Diaconescu alias Anghel Mora și alții.

În decembrie 2013, Gheorghe Stanca, cunoscut în mediul literar sub pseudonimul Ghenadi Strungar, a fost condamnat la un an cu suspendare pentru plagiat deoarece și-a însușit în mod ilicit traducerea romanului Jurnal de Lev Tolstoi, tradus de fapt din limba rusă de Janina Ianoși. A publicat cinci volume de poezie si doua antologii: Tandrete maxima, 1981; Poeme pricinoase, 1983; Excursie cu liftul, 1988; Angel radios (antologie), 1994; Stare de gr(e)atie, 2001; Angel radios (antolog. bilingva), 2007; Eroticon (2011). George Stanca a făcut istorie și în sport. Omul de litere a fost vice-campion național la lupte greco-romane! A fost apoi chiar purtător de cuvânt al Federației Române de Lupte.

George Stanca și-a urât tatăl pentru că și-a părăsit familia

Mama sa, Anișoara Crăciun, este din Giulești-Sârbi, sat de grădinari și lăptari, în majoritate bulgari. Pe tatăl său îl chema Nicolae Stanca și se pare că scriitorul îl ura. Îl ura pentru că a părăsit-o pe el și pe mama lui când el avea numai trei ani. ”Tata ne-a părăsit într-o zi mai mult mohorâtă decât ploioasă… Tata a plecat prin iulie ’50, când eu aveam trei ani și două lunișoare…”, povestea George Stanca. Mama lui s-a recăsătorit cu Dumitru Marin ”Chejneanul”, spre care și-a revărsat adesea afecțiunea.

George Stanca, premii și distincții

George Stanca a primit brevet de luptător în revoluția din decembrie, după ce a fost rănit și arestat. A primit premiul “Scânteia Tineretului”, “Suplimentul literar-artistic”, pentru publicistică-1985. A mai primit premiul revistei “Luceafărul”, publicistică, 1992, dar a fost premiat și de Asociația Presei Sportive (APS) 1995.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociației de Luptă Impotriva Drogurilor (ARLID) din 1993, dar și al Asociației Jilava ’89 din 1990.

George Stanca a publicat ultima carte la insistențele soției sale, Elena

George Stanca s-a căsătorit prima dată la 32 de ani, însă căsnicia nu a durat prea mult. Scriitorul s-a căsătorit a doua oară. Elena Stancu, scriitoare și ea, i-a fost alături până în ultimul moment. Ultima carte publicată de George Stanca, ”Pionier în pop, folk și rock”, a fost scrisă la insistențele soției sale. ”A fost mai mult o ambiție a soției mele, Elena. Am fost la casa mamei mele și am urcat în pod, unde aveam toate colecțiile strânse în zeci de ani. De acolo s-a născut cartea respectivă”, povestea regretatul jurnalist.

George Stanca anunta pe Facebook lansarea ultimei sale carti

Pe Facebook, pe data de 25 august 2017, George Stanca își anunța prietenii de lansarea de carte printr-un text plin de umor. ”Sunt la Costinești. Etaj de sus. Forum.Soare. Peisaje incredibile create de jocul norilor cumulus, ambarcațiuni care zgârie lin apa, festival folk diseară la White Horse, fetițe frumoase și drăgăstoase, bronzate și prin locurile nebronzate, briza mării, cuburile de ghiață strălucind în vodkă-luceferii din pahar,reflectoare, decibeli incitanți ca o clocitoare de hormoni.Căci asta a fost Costieștiu nostr. Numai el ne-a oferit Hormoniada juneții noastre. …Lansare de carte ”Pionier în POP; ROCK FOLK – Nașteri și chiuretaje ” George Stanca”, a scris fostul om de cultură.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×