Scrisoarea lui George Stanca pentru Elena Udrea! Ce mesaj îi transmitea scriitorul, atunci când era în închisoare, în Costa Rica

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
04/02/2019, 18:25
Scrisoarea lui George Stanca pentru Elena Udrea! Ce mesaj îi transmitea scriitorul, atunci când era în închisoare, în Costa Rica
George Stanca, scrisoare în stilul caracteristic pentru Elena Udrea

George Stanca a încetat din viață astăzi, la 71 de ani, în urma unui stop cardio- respirator. De-a lungul prestigioasei sale cariere de scriitor și gazetar, acesta nu a ratat niciodată ocazia de a-i taxa cu multă ironie fină pe oamenii politici și nu numai, când era cazul. În toamna anului trecut, Elena Udrea a fost ridicată de forțele de ordine din Costa Rica, chiar în timp ce se plimba împreună cu fiica nou-născută. Această veste nu l-a putut lăsa indiferent pe George Stanca. Într-un articol publicat la momentul respectiv , în cadrul rubricii , „Scrisorile lui Stanca”, cunoscutul publicist a ironizat-o pe Udrea, în stilul său inconfundabil.

„Tu ai o vină, paradoxal, mică și omenească, fiindcă în ceea ce ți se întâmplă e vorba despre destinul tău. Unul contorsionat, care te-a pus sus de tot. Apoi, te-a scoborât până sub pământ – la subsolul unei pușcării sud-americane.” , scrie George Stanca, în debutul textului său, structurat sub forma unei scrisori.  „Nu e din cauză că ești o femeie frumoasă, sexoasă, luxoasă. E că ai fost ambițioasă. Și fără limite. Ai mai avut inconștiența să sfidezi lumea, care, cu toată situația ta curentă, te urăște și acum, îți vrea răul, se bucură… Deși vina ta e mai mică decât a celui care te-a împins, încurajat la fapte.”, a continuat publicistul.

Scriitorul George Stanca a taxat-o dur pe Elena Udrea, în momentul arestării acesteia.

„Eu nu te urăsc, știi, cu toate pamfletele mele din vremi revolute, dar nu pot neglija că poate, ca ipoteză, te-au ajuns blestemele atâtor români pe care i-ai sfidat când aveai puterea. Și erai considerată Favorita. În rest, la ce se spunea, se credea, nu mă bag. Iau doar ce a fost la vedere și constat doar atât, cu bun simț și realist: erai o răsfățată a regimului de tristă amintire. Ba, ți s-au dat și funcții și milioane de euro pe mână.”,scrie gazetarul în continuarea articolului său, publicat în Click.

George Stanca și scrisorile sale inconfundabile
George Stanca și Scrisorile sale inconfundabile

Când ai simțit puterea până-n rărunchi, ți-ai pierdut controlul, voința, caracterul. Ai trăit cvasiplacentar, erai într-un extaz continuu, cel al puterii. Al nenorocitei de puteri. Căci răul fundamental care te-a dus la un rău imens pe care-l trăiești azi – într-o pușcărie străină și cu un copilaș prea mic să suporte regimul tău – este acela că te-ai afundat în politică. Nu până-n gât, ci până-n destin! Aici e Răul. Credeai că iluzia Raiului pe pământ, viața euforică, belfăreala, vor dura o veșnicie. Și, n-a durat. Și, iată decontul – viața ta chinuită de azi. Nu uita că, aici, în România din care ai fugit cu cea mai penală prietenă a ta, madamme Bica, ești judecată ”pentru luare de mită şi spălare de bani în legătură cu finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009, când Traian Băsescu a fost reales în funcţia de preşedinte. lena, eu nu mă refer numai la tine. La urma urmei tragi ponoasele propriilor fapte. Dar mă îngrijorează soarta copilului. A scumpei tale Eva Maria – apropos, prima mea nepoată se numește la fel… – pentru care tatăl ei ar trebui să se lupte. Dar, în ceea ce te privește, cu toată simpatia pe care ți-o port ca unei femei frumoase și inteligente de care s-a servit o mare canalie a istoriei, Diavolul Calvit, nu am a-ți spune cu milosârdie creștină decât un lucru simplu:
Dumnezeu, cu mila Lui”
, a scris George Stanca, în încheierea scrisorii sale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×