Cinci inculpați trimiși la închisoare timp de 30 de zile în dosarul șpăgilor de la PSD Arad

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
18/12/2019, 21:26
Cinci inculpați trimiși la închisoare timp de 30 de zile în dosarul șpăgilor de la PSD Arad
Primele decizii în dosarul șpăgilor de la PSD Arad *foto: hepta.ro

Apar primele decizii după dosarul DNA privind șpăgile de la vămile din Banat. Astfel, magistrații instanței supreme au decis ca cinci inculpați din dosar să fie arestați la domiciliu pentru 30 de zile. Alți trei au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile iar decizia este definitivă.

Primele decizii luate de DNA în dosarul șpăgilor de la vămile din Banat

Astfel, magistraţii instanţei supreme au cerut ca Mircea Andrei Lucaciu (şef la Departamentul Venituri din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri Timişoara), Cristian Horgea (şef al Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac II), Cristian Ispravnic (şeful Direcţiei Regionale de Drumuri Timişoara), Elisabeta Miuţescu (angajată în cadrul Agenţiei de Control şi Încasări Nădlac II) şi Cristian Dima (angajat în cadrul Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac II) să rămână în arest la domiciliu pentru 30 de zile, până în data de 16 ianuarie 2020.

„Atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”, se mai arată în minuta instanţei.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, de asemenena, control judiciar pentru 60 de zile (până la data de 15 februarie 2020, inclusiv) pentru Vasile-Alin Băeţan (inginer) şi Mirel-Patriciu Pascu (şef la Departamentul Juridic din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri Timişoara). Decizia este definitivă. Potrivit procurorilor, persoanele cu funcţii de conducere ofereau protecţie controlorilor de trafic contra unor sume de bani.

 „În cadrul unor agenţii de control şi încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale şi sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata şi aplica anumite sancţiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi , în perioada 2016-noiembrie 2019, inculpata Miuţescu Elisabeta ar fi pretins şi primit de la o persoană având funcţia de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro”, se arată în comunicatul DNA.

Cum se făceau angajările din cadrul DRDP Timișoara

Procurorii au arătat că angajările pe posturi de controlori de trafic în cadrul DRDP Timişoara s-ar fi făcut prin fraudarea concursului.

De menţionat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină suspectului Căprar Dorel Gheorghe”, mai spus procuroii DNA. Procurorii mai susţin că şefii din cadrul DRDP Timişoara sau din alte instituţii locale sau regionale, susţinuţi de partid în funcţii, „ar fi avut obligaţia de a plăti o taxă lunară la casieria organizaţiei judeţene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcţia deţinută”.

„Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcţii de conducere susţinute în acele funcţii de partid ar fi avut obligaţia de a plăti şi alte sume de bani, raportat la necesităţile de moment şi solicitările persoanelor cu funcţii de conducere din partid, identificându-se o asemenea situaţie când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins şi primit suma de 4.500 de lei de la inculpaţii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea şi suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia”, mai arată procurorii în comuncat.

În acest dosar, procurorii DNA şi ofiţerii DGA au făcut luni mai multe percheziţii, inclusiv la sediul PSD Arad.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×