Cifră uluitoare a eliberaților pe baza recursului compensatoriu! Aproximativ 23 de mii de deținuți sunt acum în libertate

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
04/12/2019, 17:47
Cifră uluitoare a eliberaților pe baza recursului compensatoriu! Aproximativ 23 de mii de deținuți sunt acum în libertate GALERIE FOTO
Aproape 23 de mii de deținuți au fost eliberați din Penitenciare. Sursa foto - facebook

Cifră uluitoare a eliberaților pe baza recursului compensatoriu! A devenit oficial – aproape 23.000 de deținuți au fost eliberați din penitenciare începând din octombrie 2017, de când a intrat în vigoare legea, și pânăîn această săptămână când totul a fost sistat.

Cifră uluitoare a eliberaților pe baza recursului compensatoriu!

Anunțul a fost făcut de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) la solicitarea HotNews.ro. Atenție! Peste 2.300 dintre deținuții eliberați au revenit în penitenciar. „De la data de 19.10.2017 până la data de 03.12.2019, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost înregistrate 22.939 liberări.

Dintre care 4.060 liberări la expirarea duratei pedepsei în termen (n.r. – la termen după deducerea zilelor compensate prin recurs) şi 18.879 liberări condiţionate. În perioada anterior menţionată, din totalul liberărilor, au fost înregistrate 2.335 reveniri în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”.

Aproximativ 23 de mii de deținuți sunt acum în libertate

De remarcat că Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că nu toţi cei care au revenit în penitenciar au săvârşit noi fapte penale: „Menţionăm că nu toate cele 2.335 reveniri au fost persoane care au săvârşit fapte de natură penală în perioada postdetenţie.

O parte dintre acestea având pe rolul instanţelor de judecată şi alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, la momentul punerii în libertate”. Vă reamintim că proiectul de lege al PNL privind abrogarea legii recursului compensatoriu a fost votat de Camera Deputaților.

Inițial, proiectul legislativ al liberalilor a fost discutat pe repede înainte în luna februarie și a fost avizat în comisia juridică abia după ce Guvernul Orban a anunțat că își va asuma răspunderea pe această lege.

Mai mult de atât, la dezbaterile din plenul Camerei, deputatul Florin Roman a arătat că este cel mai nociv act normativ din ultimii 30 de ani și că dacă ar fi fost înțelepți, parlamentarii puteau abroga legea încă din februarie, când erau eliberați doar 12.000 de deținuți.

În replică social democratul Nicușor Halici a susținut că „doar o mică parte” din deținuții eliberați condiționat au beneficiat de recursul compensatoriu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×