Cercetătorii au aflat de unde provine misteriosul coronavirus. S-a răspândit alarmant după ce a făcut un salt genetic neașteptat

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
23/01/2020, 12:38
Cercetătorii au aflat de unde provine misteriosul coronavirus. S-a răspândit alarmant după ce a făcut un salt genetic neașteptat
Cercetatorii au aflat de unde provine misteriosul coronavirus. S-a raspandit alarmant dupa ce a facut un salt genetic neasteptat. Sursa foto: Hepta

Virusul coronavirus a făcut ca toată planeta să fie în alertă în ultimele zile, iar acum cercetătorii se pare că au descoperit de unde provine acesta. Agentul patogen a apărut pentru prima dată în centrul Chinei, în Wuhan, oraș cu o populație de 11 milioane de locuitori.

Autoritățile chineze au crezut că este vorba despre un alt virus

Inițial, autoritățile chineze se temeau că ar putea fi vorba despre o altă epidemie SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), epidemie care între noiembrie 2002 și iulie 2003 a provocat moartea a 916 persoane, conform BBC.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că este vorba despre un alt virus, necunoscut.  Tot ce știau era că agentul patogen își avea originea într-o piață din orașul Wuhan, în care sunt comercializate animale vii, carne, peşte și fructe de mare.

Piața a fost închisă între timp și dezinfectată, iar inițial s-a crezut că acest tip de virus, denumit coronavirus, se poate transmite doar de la animale la oameni, de unde și măsurile întârziate de protecție, informează Mediafax.

Schimbarea a venit pe 20 ianuarie, atunci când China a confirmat că virusul se transmite și de la om la om. Chiar dacă multe dintre tulpinile acestui virus nu sunt periculoase, produc complicații la oamenii cu sisteme imunitare slăbite.

De unde a venit coronavirus?

Teama cea mai mare constă însă în faptul că statul chinez, cu un regim autoritar, ar putea să ascundă numărul real al deceselor cauzate de coronavirus. Teama este una cât se poate de reală, având în vedere că inițial China a anunțat că doar 45 de persoane au fost infectate. Cei de la Imperial College London au transmis că numărul adevărat era de 1.723 de oameni.

În timp ce virusul se răspândește, întrebarea care se află pe buzele tuturor este: de unde a apărut coronavirus? Un studiu publicat de 4 cercetători din China în Journal of Medical Virology arată că acesta își are originea în șerpi.

Mai exact, ar fi vorba despre două specii de șerpi (Bungarus multicinctus și Naja atra) întâlnite îndeosebi în sud-estul Chinei, locul apariției focarului. În urma studiului a fost analizată secvența genetică a noului virus, 2019-nCoV, și a fost comparată cu secvențele genetice ale altor 200 de coronavirusuri din lume.

 „Rezultatele obținute în urma analizei noastre sugerează că 2019‐nCoV este o recombinație a virusului cu o tulpină necunoscută de coronavirus. Această modificare a rezultat în interiorul unei glicoproteine virale. În plus, descoperirea noastră sugerează că șarpele este animalul cu rezervorul cel mai probabil de 2019‐nCoV”, au declarat cei 4 cercetători, conform onlinelibrary.

Pentru a fi confirmate rezultatele, vor fi necesare mai multe studii pe animale.

Un lucru este clar: mulți dintre pacienți au fost expuși la animale din mediul sălbatic aduse la piața Huanan, acolo unde sunt vândute diverse animale precum, șerpi, lilieci ori alte animale crescute în ferme.

Până în acest moment au fost confirmate peste 500 de cazuri de îmbolnăvire și 17 persoane și-au pierdut viața în China, informează BBC. Acum, virusul a fost detectat la mai mulți pacienți din Thailanda, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan, dar și la un rezident din SUA, ce a fost de curând în Wuhan, locul focarului de infecție.

Rusia a anunțat că lucrează intens la descoperirea unui vaccin împotriva tulpinii de coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×