Cele mai gustoase rețete de mucenici, recomandate de Chef Cătălin Scărlătescu și Horia Vârlan! Sunt foarte simple

Raluca Ogaru    Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
07/03/2019, 10:51
Cele mai gustoase rețete de mucenici, recomandate de Chef Cătălin Scărlătescu și Horia Vârlan! Sunt foarte simple GALERIE FOTO

Ziua de 9 martie stă sub semnul mucenicilor. Conform tradiției, de Sfinții 40 de Mucenici, femeile merg la biserică pentru a duce acest preparat extrem de gustos, dar și încărcat de simboluri. De asemenea, oamenii îi împart rudelor și vecinilor, pentru pomenirea celor trecuți în neființă.

Ce sunt mucenicii, conform tradiției

Mucenicii se prepară în ajunul zilei de 9 martie, considerată Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. Aceștia reprezintă ofrande aduse pentru sacrificiul celor 40 de ostași creștini din Sevastia, martirizați sub conducerea împăratului roman Licinius.

În tradiția veche, mucenicii sunt un simbol pentru alungarea iernii și renașterea spiritului verii. De asemenea, în 9 martie se încheie perioada cunoscută sub numele de „zilele babelor” și începe săptămâna moșilor.

Cele mai bune rețete de mucenici
Cele mai bune rețete de mucenici

Cele mai gustoase rețete de mucenici

Pentru aluatul de covrigei, vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 500 g făină, 50 g drojdie, 200 ml apă călduţă, 1 praf sare, zahăr vanilat, 100 ml ulei. În ceea ce privește zeama de la mucenici: 2-3 litri apă, 350 g zahăr, coajă de lămâie, 1 praf sare, zahăr vanilat, 1 lingurita scorţişoară, 800 g nucă măcinată, esenţă de rom.

Mod de preparare: Se pune făina într-un vas, se face o gaură la mijloc în care se adaugă drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se frământă coca câteva minute și se lasă la crescut (câteva minute). Aluatul se întinde cu sucitorul, se taie fâșiuțe şi se formează opturi mici. Se opăresc câteva minute, se pun în sită, la scurs, apoi se bagă în cuptor, la foc potrivit. După ce s-au copt, se lasă să se răcească şi să se întărească. Separat, se pune o oală cu 3-4 litri de apă la fiert și, după ce dă în clocot, se adaugă zahărul și mirodeniile. La sfârșit, se adaugă nuca măcinată și mucenicii.

Rețeta recomdată de chef Cătălin Scărlătescu

Pentru aluatul de covrigei vei avea nevoie de: 500 g făină, 50 g drojdie, 200 ml apă călduţă, 1 praf sare, zahăr vanilat, 100 ml ulei. Pentru zeama de la mucenici: 2-3 litri apă, 350 g zahăr, coajă de lămâie, 1 praf sare, zahăr vanilat, 1 lingurita scorţişoară, 800 g nucă măcinată, esenţă de rom.

Mod de preparare. Se pune făina într-un vas, se face o gaură la mijloc în care se adaugă drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se frământă coca câteva minute și se lasă la crescut (câteva minute). Aluatul se întinde cu sucitorul, se taie fâșiuțe şi se formează opturi mici. Se opăresc câteva minute, se pun în sită, la scurs, apoi se bagă în cuptor, la foc potrivit. După ce s-au copt, se lasă să se răcească şi să se întărească. Separat, se pune o oală cu 3-4 litri de apă la fiert și, după ce dă în clocot, se adaugă zahărul și mirodeniile. La sfârșit, se adaugă nuca măcinată și mucenicii.

Rețeta specială a maestrului Horia Vârlan

Pentru aluat, vei avea nevoie de: 1 kg făină, 1 pahar ulei, 2 căni apă caldă, 1 lingură zahăr, 1 cub drojdie, ½ esenţă de rom, coaja de la jumătate portocală, ½ esenţă vanilie, 2 linguri miere, 1 linguriţă sare. În ceea ce privește siropul, vei avea nevoie de: 3 linguri miere, un pahar apă, 3 linguri miez de nucă.
Mod de preparare. Se amestecă într-o cană drojdia cu zahărul, până rezultă o pastă albicioasă, apoi se toarnă un pahar de apă şi se adaugă 2 linguri de făină. Se lasă maiaua să crească 30 de minute

Mod de preparare: Se cerne făina şi se pune într-un lighean sau bol cald. Se încălzesc câteva linguri de ulei atât cât poate suporta dosul palmei. Se amestecă maiaua cu făina, mierea, sarea şi aromele frământând un aluat ca de cozonac. Se toarnă şi lingurile cu ulei cald pe marginea aluatului, încorporându-l încet. Se transferă aluatul pe o masă cu ulei şi se continuă frământatul până aluatul începe să facă băşici. Se aşază aluatul înapoi în lighean, se acoperă cu o cârpă uscată şi curată şi se lasă la cald, pentru 30 de minute.Se încinge cuptorul la 180 de grade. Se unge o tavă cu ulei. Se rup bucăţi din aluatul dospit, se rulează în şnururi de aproximativ 1,5 – 2 cm grosime şi se răsucesc în formă de opt. Se aşază mucenicii în tavă şi se dau la cuptor, timp de 20-25 de minute până se rumenesc frumos, apoi se scot din tavă.În timp ce mucenicii se coc în cuptor, se fierbe un sirop din apă cu miere. După ce mucenicii s-au copt, se toarnă siropul peste aceştia. Se servesc presăraţi cu nucă măcinată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×