Cele 6 greșeli pe care le faci când folosești dezinfectanți. Ce ar trebui să știi dacă vrei să fie eficienți

Dan Suta   
în Stiri mondene
22/04/2020, 13:01
Cele 6 greșeli pe care le faci când folosești dezinfectanți. Ce ar trebui să știi dacă vrei să fie eficienți
Înainte să folosim dezinfectanți sau geluri antibacteriene, e bine să știm câteva lucruri. Sursa foto: pixabay.com

Există câteva greșeli comune pe care le facem cu toții atunci când folosim șervețelele antibacteriene ori dezinfectanții. Trebuie să știm anumite lucruri, mai ales în această perioadă de pandemie, asta pentru ca modul în care le utilizăm să nu fie inutil.

6 greșeli comune pe care le facem când folosim dezinfectanții și șervețelele antimicrobiene

Prima dintre greșeli, așa cum facem și cu produsele alimentare, este că nu citim cu atenție eticheta. Da, chiar și gelurile dezinfectante au câteva instrucțiuni pe cutie sau sticlă, instrucțiuni vitale în lupta cu germenii.

De pildă, pe majoritatea acestor dezinfectanți scrie cât timp trebuie să rămână soluția umedă pe o suprafață ca să inactiveze toate virusurile și bacteriile.

Nu ștergeți jucăriile copiilor cu substanțe chimice

A doua greșeală este depozitarea necorespunzătoare a dezinfectanților. Nu e bine să le lași la aer, să lași sticlele deschise. Alcoolul, ingredientul principal în multe dintre aceste soluții, se poate evapora foarte ușor, iar dezinfectantul nu mai e la fel de util.

A treia greșeală și cea mai des întâlnită este folosirea produselor anti bacterii pe suprafețele deja murdare. Nu vei face altceva decât să împrăștii și mai mult germenii. Ideal este să ștergi suprafețele înainte cu o lavetă uscată sau cu apă și abia apoi să utilizezi dezinfectanții.

Un alt obicei este ștergerea jucăriilor copiilor cu aceste substanțe chimice ori a animalelor. E suficient dacă speli aceste obiecte cu apă. Nu de alta, dar atât cei mici, cât și animalele de companie bagă în gură anumite jucării, iar chimicalele dezinfectante rămân ceva vreme pe suprafața acestora, ori asta evident că nu e bine.

A cincea greșeală este folosirea șervețelelor umede, de pildă, în mai multe locuri din casă. Acestea trebuie folosite o singură dată pe suprafața pe care vrei să o cureți și e lesne de înțeles de ce: odată ajunși pe șervețel, germenii pot fi răspândiți pe următoarele suprafețe pe care le cureți cu cel deja utilizat.

Ultimul, dar nu cel dîn urmă, lucru greșit este ștergerea ecranului telefonului mobil cu dezinfectant. Nu e o chestiune legată de sănătate aici, ci despre telefon în sine. Ecranul mobilului este sensibil, iar ștergerea acestuia cu o lavetă dezinfectantă poate împiedica recunoașterea facială ori citirea amprentelor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×