Cel mai ascuns secret al lui Nicolae Ceauşescu a ieşit la iveală. Motivul real pentru care şi-a mutat ziua de naştere pe 26 ianuarie

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
26/01/2020, 09:48
Cel mai ascuns secret al lui Nicolae Ceauşescu a ieşit la iveală. Motivul real pentru care şi-a mutat ziua de naştere pe 26 ianuarie
De ce și-a mutat Nicolae Ceaușescu data de naștere pe 26 ianuarie. Sursa foto: newmoney.ro

Ziua de 26 ianuarie era una foarte importantă pentru comunistul de rând din România. Era ziua de naștere a liderului suprem Nicolae Ceaușescu, iar poporul îl cinstea cum se cuvine. În marile orașe erau organizate defilări dedicate lui Nicolae Ceaușescu. Era serbat în fiecare fabrică, uzină și școală.

De ce și-a mutat Nicolae Ceaușescu data de naștere pe 26 ianuarie

Și nici nu era ziua lui de naștere pe data de 26 ianuarie. Nicolae Ceuașescu s-a născut de fapt pe data de 23 ianuarie, însă nici până în ziua de azi nu se știe exact de ce a ales să sărbătorească pe data de 26 ianuarie.

Așadar, cel mai iubit fiu al poporului, aşa cum era supranumit Ceauşescu, nu s-a născut în data de 26 ianuarie 1918, ci cu trei zile mai devreme, pe data de 23 ianuarie.

Certificatul său de naștere precizează că Nicolae Ceaușescu s-a născut pe data de 23 ianuarie

Dovada este înscrisă în fişa lui Nicolae Ceauşescu din Registrul Stării civile pentru naşteri din Scorniceşti, comuna natală a dictatorului: „Act de naştere din anul una mie nouă sute optsprezece luna Ianuarie ziua două zeci şi şase, la orele douăsprezece amiazi.

În ziua de două zeci şi trei ale curentei luni, la orele douăsprezece amiazi, s-a născut la casa părinţilor săi din comuna Scorniceşti, Judeţul Olt, un copil de sex bărbătesc căruia i s-a dat prenumele Nicolae, numele de familie fiind Andruţa Ceauşescu, fiu al dlui Andruţa Ceauşescu de ani douăzeci şi cinci, de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti, şi al d-ei Licsandra Ceauşescu, născută Florea D. Militaru, de ani două zeci şi patru, de profesie Agri­cultoare, domiciliată în comuna Scorniceşti.

Naşterea ne-a fost anunţată de către tatăl copilului care ne-a înfăţişat copilul. Prezenta declaraţiune ne-a fost făcută în prezenţa martorilor dl Chiriac Nicolaie, de ani cincizeci, de profesie agricultor domiciliat în Comuna Scorniceşti judeţul Olt, dl Andrei Ceauşescu, de ani şaptezeci, de profesie Agricultor, domiciliat în comuna Scorniceşti, judeţul Olt, cari după ce li s-a cetit actul, l-au subscris împreună cu declarantul şi cu noi Simeon Pălutescu Primar şi ofiţerul de stare civilă din comuna Scorniceşti, judeţul Olt, şi dl Costea Rădulescu, notarul comunei Scorniceşti, judeţul Olt. Declarantele au semnat iar martori au subscris carte sau subscris de noi”.

Pe marginea din stânga a paginii este consemnată şi căsătoria lui Nicolae Ceauşescu cu Elena Petrescu, la Bucureşti, în ziua de 23 decembrie 1947.

În aceeași fişă este consemnat însă şi decesul lui Nicolae Ceuşescu într-o ştampilă semnată indescifrabil. Decesul este consemnat cu data de 30 decembrie 1989, cu cinzi zile mai târziu de la data execuţiei.

Nu se cunoaşte, însă, de ce, odată ajuns la conducerea ţării, Nicolae Ceauşescu şi-a trecut în toate autobiografiile 26 ianuarie ca dată a naşterii. Una dintre explicații ar fi fost patriotismul de care dădea dovadă Nicolae Ceaușescu și pentru care nu a vrut să umbrească sub nicio formă data de 24 ianuarie, aniversarea Unirii Principatelor Române.

Unii spun că altul ar fi motivul. Se știe că Nicolae Ceaușescu era foarte dornic să-și afle viitorul, indiferent prin ce metodă. Apela de multe ori la vrăjitoare pe care le chema acasă să-i ghiceașcă. Acesta ar fi motivul real pentru care Nicolae Ceaușescu și-ar fi ascuns data de naștere, pentru a se feri de magia neagră. Din bătrâni se știe că se pot face vrăji puternice atunci când cunoști numele și data de naștere a unei persoane.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×