Judecătorul Dănileț: „Cei șapte violatori din Vaslui sunt liberi grație recursului compensatoriu”

Judecătorul Dănileț: „Cei șapte violatori din Vaslui sunt liberi grație recursului compensatoriu”
Cei șapte violatori din Vaslui au fost eliberați în baza recursului compensatoriu *foto: mediafax

La sfârșitul anului 2014 cazul celor șapte violatori din Vaslui a făcut înconjurul teleziviunilor și a oripilat opinia publică, atât prin natura cazului, dar și prin felul în care acuzații s-au comportat pe toată durata procesului. Nu au trecut nici cinci ani de atunci și cei șapte agresori sunt deja în libertate în baza recursului compensatoriu, arată judecătorul Cristi Dănileț.

Cei șapte violatori din Vaslui sunt liberi din pricina recursului compensatoriu

Cei șapte autori ai violului de la Vaslui „care a cutremurat o țară întreagă – au fost condamnați la 10 ani, 8 ani, respectiv 6 ani de închisoare – astăzi toți sunt liberi, grație recursului compensatoriu”, a anunțat judecătorul Cristi Danileț, la o conferință a profesorilor care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, arată cei de la edupedu.ro.

Penitenciarul din Vaslui a refuzat să răspundă solicitărilor din partea presei cu privire la acest subiect: „Efectele legii recursului compensatoriu se aplică tuturor persoanelor private de libertate cazate în spații neconforme. De asemenea, vă facem cunoscut că informațiile care privesc, punctual, un deținut sau mai mulți, identificați sau identificabili, se exceptează de la liberul acces al cetățenilor, constituind informații cu caracter personal. De altfel, aspectele privind executarea pedepsei, inclusiv informațiile care privesc punerea în libertate, sunt date care se regăsesc în dosarul de penitenciar, confidențial potrivit legii”, se arată în răspunsul Penitenciarului.

Câți violatori au fost eliberați în baza recursului compensatoriu

Reamintim că cei șapte bărbați cu vârste cuprinse între 18 şi 27 ani au fost acuzaţi că în luna noiembrie 2014 au violat o elevă de 18 ani, timp de mai multe ore. Adolescenta a declarat anchetatorilor că a fost stropită cu alcool să îşi revină, pentru ca, ulterior, agresorii să o batjocorească din nou. Peste 400.000 de români au semnat atunci o petiţie online prin care solicitau arestarea celor şapte tineri din Văleni. În 2015, bărbații au fost condamnați la pedepse cuprinse între 6 şi 10 ani de închisoare.

Într-o răspuns primit la o interpelare trimisă recent de deputatul PNL Florin Roman, Ministerul Justiției a informat că peste 21.000 de condamnați au fost eliberați în perioada octombrie 2017 – septembrie 2019, în timp ce peste 500 au recidivat. Dintre persoanele eliberate, mai mult de 7000 au fost cazuri de infracțiuni deosebit de periculoase, omor, viol sau tâlhărie calificată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×