Cea mai veche rețetă de ardei umpluți din România. Așa se prepara acum 100 de ani

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
17/11/2019, 10:03
Cea mai veche rețetă de ardei umpluți din România. Așa se prepara acum 100 de ani
Cum se pregăteau ardeii umpluți fără carne acum 100 de ani. Sursa foto: Pinterest.com

În ultima perioadă românii se îndreaptă spre rețetele vechi, tradiționale. Mai sunt doar două săptămâni până la 1 decembrie, ziua în care românii sărbătoresc Marea Unire de la 1918. Anul acesta se împlinesc 101 ani de la eveniment, motiv pentru care vă recomand o rețetă la fel de veche.

Cum se preparau ardeii umpluți în urmă cu 100 de ani

Multe dintre rețetele pe care le preparau strămoșii noștri au origini maghiare, austriece, rusești sau germane. Și totuși ele se pregătesc și se mănâncă în România de sute de ani. Rețetele au fost adaptate la ingredientele și gustul local, în această situație fiind și rețeta de ardei umpluți. Cu siguranță, rețeta îți va aminti de mâncărurile pe care le pregătea bunica în copilărie.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Ingrediente rețetă ardei umpluți:

  • 6-8 ardei galbeni pentru umplut
  • 200 de grame de orez
  • un ardei capia roșu care va fi folosit pentru gătit
  • o legătură de ceapă verde
  • 2 morcovi
  • 2 roșii
  • 700 ml supă de legume
  • 250 ml suc de roșii
  • o legătură de pătrunjel proaspăt
  • o linguriță de boia de ardei dulce
  • piper, sare și ulei

Cum se pregătește rețeta de ardei umpluți

Mâncarea de ardei umpluți este una care necesită timp și răbdare. Foarte multe dintre gospodine se trezesc cu noaptea-n cap pentru a pregăti acest preparat care necesită cel puțin o oră. Iată care sunt etapele pe care trebuie să le urmezi pentru a găti acest fel de mâncare:

  1. Ardeii se curăță de semințe și se spală. Se păstrează capacele care vor fi folosite pentru a acoperi umplutura din ardei
  2. Ardeiul roșu se spală și el și se taie mărunt
  3. Cei doi morcovi se dau pe răzătoare
  4. Orezul se spală în câteva ape
  5. Într-o cratiță se pune ulei la încins și se adaugă legumele tocate. Se țin până când devin sticloase. Mare atenție să nu se ardă!
  6. Se adaugă orezul care se va căli puțin și se amestecă mereu cu o lingură de lemn pentru a nu se lipi
  7. Supa care a fost încălzită în prealabil începe să se adauge treptat în cratiță și se ține pe foc până când orezul se umflă și se înmoaie
  8. Se condimentează umplutura cu sare, piper și boia dulce, după gust
  9. Roșiile și frunzele verzi de la ceapă se taie și se așează pe fundul unui vas din ceramică
  10. Ardeii se umplu cu ajutorul unei linguri cu compoziția obținută la punctele 1-8. La final se pune capatul fiecărui ardei și se așază în vasul de ceramică
  11. Sucul de roșii se diluează cu puțină apă și se toarnă peste ardei, sosul acesta trebuie să acopere ardeii pe jumătate
  12. Vasul în care au fost puși ardeii se ține la cuptor circa 20 de minute, iar după câteva minute se întorc cu mare atenție
  13. Ardeii se mai lasă la cuptor neacoperiți până când zeama scade, iar pielița ardeilor se rumenește ușor
  14. Se mai poate adăuga apă dacă sosul a scăzut prea mult
  15. Ardeii umpluți se servesc calzi cu pătrunjel verde deasupra. Poftă bună! Rețeta a fost inspirată de gustarte.ro.

 

 

 

 

 

 

 

 

Închide ×