Ce trebuie să faci în ajun de Moş Nicolae. Se spune că îţi va merge bine tot anul

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
04/12/2019, 13:43
Ce trebuie să faci în ajun de Moş Nicolae. Se spune că îţi va merge bine tot anul
Ce trebuie să faci în ajun de Moș Nicolae. Sursa foto: Libertatea pentru femei

Pe 6 noiembrie este Sfântul Nicolae, iar în ajun de Moș Nicolae, românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. În seara de 5 decembrie, copiii care au fost cuminți își pregătesc ghetele pentru Moș, pe care le pun la geam sau la pragul ușii.

Ce trebuie să faci în ajun de Moș Nicolae ca să îți meargă bine

Tot în seara din ajun este bine să spui o rugăciune către Sfântul Nicolae pentru iertarea tuturor păcatelor și pentru a avea spor în toate. Întrucât Sfântul Nicolae a fost milostiv cu oamenii, ajutându-i pe cei sărmani, se spune că e bine să îi ajuți pe cei nevoiași în această zi.

Tot în ajun este bine să pregătești bunătățile culinare pe care le vei servi în ziua Sfântului Nicolae, căci pe 6 decembrie nu se coace, nu se spală și nu este bine să muncești.

În seara zilei de 5 decembrie se împodobește casa cu crenguțe de brad

De asemenea, în seara zilei de 5 decembrie este bine să împodobești casa cu crenguțe de brad, căci se spune că aceste crenguțe atrag norocul mai ales dacă le pui în preajma ghetelor unde Moșul va pune cadourile.

În unele zone din țară, în ziua Sfântului Nicolae, românii pornesc la colindat. Feciorii se grupează în cete și merg să aleagă gazda unde vor începe repetițiile pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Tot pe 6 decembrie, se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, iar dacă acestea înfloresc se vor folosi la colindat de Anul Nou, la mersul cu sorcova.

Potrivit bătrânilor, iarna începe cu adevărat pe 6 decembrie. Dacă cerul va fi mohorât în această zi și va fulgui, atunci vom avea o iarnă scurtă și frumoasă. Dacă va fi soare, atunci iarna va fi aspră și prelungită până spre martie-aprilie.

În această zi se cinstesc și persoanele care poartă numele acestui mare sfânt: Nicolae, Nicoleta, Niculai, Nicola, Niculina, Nicușor etc.

Se spune că nu este bine să te cerți cu cei din jur în această zi specială căci vei avea parte numai de necazuri de sărbători.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×