Ce trebuie să faci în Ajun de Crăciun, 24 decembrie! Tradiţii şi obiceiuri de ţinut, ca să ai noroc tot anul viitor

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
24/12/2019, 09:43
Ce trebuie să faci în Ajun de Crăciun, 24 decembrie! Tradiţii şi obiceiuri de ţinut, ca să ai noroc tot anul viitor
Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun. Sursa foto: bzi.ro

Ne mai despart doar câteva ore de mult așteptata întâlnire cu Moș Crăciun, simpaticul bătrânel care umblă din casă în casă pentru a le aduce copiilor cuminți darurile visate. Încă din cele mai vechi timpuri, Ajunul Crăciunului este încărcat cu nenumărate tradiții și obiceiuri pe care românii au grijă să le respecte cu sfințenie. Vă propunem să le descoperim împreună, pentru a avea parte de noroc în anul care vine.

Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în Ajun de Crăciun

Pe 24 decembrie, toate pregătirile pe care le fac gospodinele de la sate sunt menite să stimuleze belşugul casei. Foarte importantă din acest punct de vedere este pregătirea „copturilor” – turtele, covrigii şi colacii, ce se vor împărţi ca daruri pentru colindători sau ca ofrandă pentru cei plecați dintre noi.

Totodată, de Ajun nimeni nu are voie să bea rachiu, întrucât se spune că acesta a fost inventat de diavol, așa că nu trebuie să aibă întâietate în fața tuturor celorlalte bucate. În plus, în această zi specială nu trebuie să dai sau să împrumuți nimic din casă, pentru că riști ca odată cu lucrurile să te părăsească și norocul.

Tot ceea ce faci, bun sau rău, se va răsfrânge astăzi asupra ta, așa că nu sunt îngăduite pizma și supărarea, certurile și loviturile. „Cel ce loveşte cu pumnul va primi înapoi tot atâţia pumni cât a dat”, ne avertizează datina străveche.

De asemenea, cei ce cresc albine nu au voie să dea nimic din casă în ziua Ajunului. Asta dacă vor ca albinelor să le meargă bine pe toată durata anului care se apropie cu pași repezi și să nu le scape pe vremea roitului.

Trebuie să fim mai darnici și mai buni

Potrivit specialiştilor în Etnografie şi Folclor spun că Ajunul este sărbătoarea de sfârşit de an patronată de Moş Ajun, stăpânul timpului și deţinătorul puterii anului ce vine. Sub influenţa creştinismului, acest simbol decăzut ca importanţă o dată cu apariţia lui Moş Crăciun, care se identifică mai mult  cu sărbătoarea religioasă.

Cei doi seamănă ca picăturile apă, sunt buni şi darnici, cutreieră toată lumea şi fac cadouri, mai ales copiilor cuminți. Moş Ajun aduce în dar nuci, pere, covrigi, colaci, plăcinte, prăjituri, bomboane şi tot felul de dulciuri, iar Moş Crăciun aduce haine, încălţăminte şi jucării.

Totodată, aceștia ne îndeamnă să le urmăm exemplul și să fim mai buni, mai senini, mai darnici în anul care se apropie. Numai așa vom putea să ne bucurăm pe deplin de lucrurile frumoase și vom trece cu mai mare ușurință peste orice greutăți.

În Ajunul Crăciunului, pe înserat, în multe sate şi oraşe din ţară se merge la colindat, formă străveche de vestire a Naşterii Mântuitorului Iisus, care deschide ciclul celor 12 zile sacre de la cumpăna dintre ani. Din această seară şi până în zilele Crăciunului, copiii merg din case în case pentru a aduce spiritul sărbătorilor.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×