Ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă neluate din 2019. Data limită până la care angajații mai pot beneficia de ele

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
14/01/2020, 10:54
Ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă neluate din 2019. Data limită până la care angajații mai pot beneficia de ele GALERIE FOTO
Zilele de concediu pe 2019 pe care nu le-ați efectuat nu se pierd. Sursa foto - facebook

Dacă vrei să știi ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă neluate din 2019 atunci tot ceea ce ai de făcut este să citești materialul următor. Este bine de cunoscut faptul că zilele de concediu nu se pierd așa ușor.

Ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă neluate din 2019

Astfel, în cazul în care un salariat nu a apucat să-și ia toate zilele libere la care a avut dreptul în 2019, până la finalul anului, cele rămase se reportează.

Mai exact, angajatorul trebuie să acorde zilele de concediu de odihnă rămase din 2019 într-o perioadă de 18 luni. Trebuie să știți că această perioadă se calculează începând cu prima zi a anului 2020.

Data limită până la care angajații mai pot beneficia de ele

„Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză,(…)

(…)angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, este prevăzut în Codul muncii.

Așadar, salariații care au rămas cu zile de concediu pe care nu le-au efectuat până la data de 31 decembrie 2019 pot să se bucure de ele până la 30 iunie 2021.

Conform actului normativ, toți salariații au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă plătit de angajator.

Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, dar salariații și angajatorul pot stabili o durată mai mare în contractul individual de muncă.

Un alt amănunt interesant ţine de compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neluate până la sfârșitul anului 2019. Trebuie să ştiţi că aceasta este posibilă numai în cazul salariaților care pleacă de la angajatorul lor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×