Ce salariu are un preot. Statul alocă sume uriașe pentru personalul cultelor religioase

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
11/01/2019, 17:20
Ce salariu are un preot. Statul alocă sume uriașe pentru personalul cultelor religioase GALERIE FOTO
Salariile preoților vor fi majorate

Preoții din România nu au același statut în ceea ce privește salariile. Dacă salariul unui preot debutant pornește de la 1.100 de lei, acesta poate ajunge la 2.000 de lei pentru un unul cu vechime. Slujitorii Domnului își pot însă majora veniturile din donațiile din timpul slujbelor, ajungând să câștige cât un demnitar. În plus, Legea salarizării unitare prevede majorări de salarii pentru personalul clerical, care sunt aplicate încă de la începututul lui 2018 și vor continua până în 2022.

Una dintre sărbătorile de pe urma cărora preoții se aleg cu sume consistente este Boboteaza. Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a mărturisit un preot din județul Argeș.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI
Legea salarizării unitare prevede majorări pentru preoți
Legea salarizării unitare prevede majorări pentru preoți

Salariile preoților vor fi majorate. Statul alocă sume uriașe pentru personalul cultelor religioase

În acest moment, un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, un mitropolit – 7.500 de lei, în timp ce un Patriarh poate ajunge la peste 8.000 de lei. Preoții din România nu au însă același statut în ceea ce privește salarizarea. Unii dintre ei sunt încadrați în unități bugetare, în timp ce alții primesc sprijin de la stat. Legea salarizării unitare, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2017, a prevăzut majorări de salarii începând cu 1 ianuarie 2018, iar creșterile sunt prevăzute până în anul 2022.

Astfel, până în 2022, un preot debutant cu studii superioare va primi 3.700 de lei brut, un preot cu gradul II și studii superioare – 3.900 de lei, în timp ce un preot definitv cu studii medii va primi 3.650 de lei brut. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va avea același salariu cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, iar la nivelul funcțiilor de conducere vicarul general, consilierul patriarhal și primul rabin vor primi 5.517 lei brut.

Potrivit unui document publicat de Ministerul de Finanțe pe 3 decembrie 2018, suma totală pentru salarizarea personalului de cult s-a ridicat la 475,6 milioane de lei în 2017. Prin comparație, în 2013 bugetul a fost de doar 261,9 milioane de lei.

Închide ×