Ce s-a descoperit, de fapt, în gheața de la KFC: bacterii coliforme și streptococi fecali

Bogdan Solomon    Catalin Nae   
în Stiri de ultima ora
22/10/2019, 16:59
Ce s-a descoperit, de fapt, în gheața de la KFC: bacterii coliforme și streptococi fecali
Alertă alimentară la KFC. Sursa foto: zf.ro

În urma unor controale amănunțite efectuate recent la KFC, inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au descoperit mai multe bacterii periculoase, aflate chiar în gheața cu care erau preparate băuturile răcoritoare din celebra rețea de restaurante fast food. Potrivit datelor oficiale, este vorba despre enterococi intestinali și streptococi intestinali, dăunători pentru organismul fiecăruia dintre noi.

Probele de gheață prelevate de la KFC conțin bacterii periculoase

De remarcat este faptul că toate aceste nereguli au ieșit la iveală ca urmare a unui control ce avea în vedere inițial cantitatea de gheață pusă în pahar, mai mare decât cea admisă prin lege, consumatorul primind astfel o băutură diluată. De altfel, directorul general al ANPC, Paul Anghel, a dat publicității un clip video realizat în timpul unei „vizite” la KFC, iar filmulețul dezvăluie cum un pahar în care era introdusă gheaţa descoperită ulterior ca având bacterii este umplut cu Coca-Cola dintr-un dozator al restaurantului.

Restaurantul KFC Vitan este doar una dintre locațiile în care gheața supusă analizelor de laborator a fost depistată pozitiv, controalele fiind ulterior extinse în toate celelalte unități. Totodată, furnizarea cu gheață pentru băuturile răcoritoare a fost sistată temporar, urmând ca ANPC să alerteze Ministerul Sănătății, în vederea măsurilor care se impun.

Bacterii periculoase depistate în gheața de la KFC. Sursa foto: antena3.ro
Bacterii periculoase depistate în gheața de la KFC. Sursa foto: antena3.ro

Anunțul directorului general ANPC

La mall-ul din Vitan am prelevat gheaţă, am trimis-o la un laborator pentru a o verifica şi am determinat anumite valori. N-aş vrea să mă refer la numărul total de germeni, care a fost iarăşi destul de mare şi a fost depăşit, pentru că pot fi unităţi de focar patogene sau nepatogene, dar am găsit, la două probe, bacterii coliforme şi enterococi intestinali. Am gândit să limităm răspândirea acestei gheţi cu probleme, respectiva maşină de gheaţă a fost sigilată, operatorului economic KFC i-a fost adus la cunoştinţă că aceste analize au fost făcute şi că au fost depistate bacterii coliforme şi enterococi intestinali.

Analizele au fost repetate, este un laborator din Bucureşti acreditat şi autorizat RENAR, care a primit de la noi probe de la mai multe unităţi din Bucureşti, în 5 dintre cele 7 unităţi verificate s-au găsit în continuare aceste probleme – bacterii coliforme, enterococi, Clostridium – lucruri care după părerea noastră sunt de neacceptat, motiv pentru care se vor încheia documente prin care li se vor opri acele maşini de gheaţă, astfel încât să nu se mai propage povestea cu infectarea mai departe. Vom alerta şi Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de astăzi (marţi, n.r.), ca să verifice exact care sunt problemele acolo. De asemenea s-a luat decizia opririi temporare a furnizării cu gheaţă pentru băuturile carbogazoase. Povestea a plecat de la determinarea unei cantităţi de gheaţă mult superioare unui băuturi carbogazoase”, a explicat Paul Anghel, directorul general ANPC, citat de Agerpres.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×