În plin conflict între SUA și Iran, analiștii amintesc de motivul pentru care a fost montat în Europa sistemul de apărare anti-rachetă.
Astfel, rachetele Shahab 3 sunt cele care reprezintă principala dotare a armatei iraniene în materie de rachete balistice. Acestea sunt din generația cea mai avansată, cu cea mai mare rază de acțiune, de aproape 2.000 de km.
Rachetele Shahab 3 pot ajunge, în teorie, în Europa și au în raza lor de acțiune țări precum Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Grecia ori Turcia, arată G4media.ro.
Rolul Scutului de la Deveselu, într-un eventual război între SUA și Iran
De altfel, dezvoltarea rachetelor Shahab 3 e unul dintre motivele pentru care SUA au amplasat în Europa un scut anti-rachetă a cărui menire e protecția aliaților împotriva rachetelor balistice iraniene cu rază lungă de acțiune.
După ce a fost construit de SUA, scutul antirachetă a intrat în operarea NATO. Elemente ale acestui scut se găsesc și în România, care găzduiește la Deveselu (Olt) lansatoare de interceptori anti-rachetă.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Interceptorii SM-3 tip I B sunt pur defensivi, nu sunt echipați cu nici un fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice. Baza găzduiește trei baterii, cu câte 24 de rachete interceptoare SM-3 fără încărcătură explozivă.
Scutul de la Deveselu a fost operaționalizat în 2011, în perioada lui Barack Obama
Amplasarea elementelor scutului antirachetă în România a fost decisă în 2011, atunci când președintele SUA, Barack Obama, a decis să modifice abordarea inițială a lui George W Bush.
Sistemul Aegis, prezent în România, poate intercepta doar rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, fără efect asupra arsenalului de rachete cu rază lungă de acțiune al Rusiei.
Reamintim că în această noapte Iranul a atacat două baze militare americane din Irak, la mai puțin de o săptămână după ce americanii l-au eliminat pe generalul Qassem Soleimani, unul dintre liderii forțelor gărzilor revoluționare iraniene. Până la ora redactării acestei știri, nu s-au înregistrat victime în rândul armatei americane.