Ce reprezintă sărbătoarea de 1 Mai! Câți români știu asta?

în Stiri de ultima ora
01/05/2018, 09:39
Ce reprezintă sărbătoarea de 1 Mai! Câți români știu asta?
Ce reprezintă sărbătoarea de 1 Mai

La munte, la mare, la pădure, în parc sau chiar la un grătar în curte, toți românii se distrează de 1 Mai! Românii așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea care vine mereu cu câte o zi, două în plus, atunci când este aproape de weekend.

Cu toate că mulți își planifică mini-vacanța de 1 mai cu multă vreme înainte, puțini știu de fapt ce reprezintă. Iată ce sărbătorim!

Ce reprezintă sărbătoarea de 1 Mai

Data de 1 mai este Ziua Muncii. La originea ei a stat reducerea normei orare zilnice decretată de Congresul Internaționalei Socialiste în 1889. Atunci ziua a fost comemorată prin manifestații muncitorești. În anul 1886, pe data de 1 mai în Chicago au început mai multe proteste făcute de muncitori. Pe atunci au ieșit în stradă sute de protestatari. Ei cereau reducerea normei de muncă la 8 ore pe zi, fără reducerea salariului. După trei zile, câțiva muncitori s-au alăturat unui alt protest alături de angajaţi ai unei întreprinderi de prelucrare a lemnului. Imediat, poliția a intervenit și a ucis patru protestatari, iar multe ale persoane au fost rănite din cauza forțelor de ordine.

În cursul aceleiași zilei, un grup de manifestanți a aruncat o bombă asupra forțelor de ordine. Numărul greviștilor se ridicase deja la 65.000. Ulteorior, 7 polițiști au fost uciși, iar 66 grav răniți. Riposta forțelor de ordine nu s-a lăsat așteptată: 200 de protestatari au fost împușcați, mulți dintre ei mortal. Drept urmare, la originea semnificației zilei de 1 Mai, devenită Ziua Muncii, stă reducerea normei orare zilnice la 8 ore.

Cum se sărbătorește Ziua Muncii în România

În România, data de 1 mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. În timp, a devenit o sărbătoare tolerată, dar ignorată de cele mai multe ori în publicaţiile vremii, cum era spre exemplu Adevărul. În perioada comunismului, de 1 Mai erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. Mii de oameni care purtau ținute festive defilau pe străzile marilor orașe. Ei scandând lozinci pro-comuniste și purtând pancarte.

După căderea comunismului, românii au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×