Ce pui în „prăjitura văcuței”, praf de copt sau bicarbonat de sodiu? Ai aici rețeta și legătura cu… lămâia!

Silviu Ghering   
în Stiri mondene
11/05/2019, 19:13
Ce pui în „prăjitura văcuței”, praf de copt sau bicarbonat de sodiu? Ai aici rețeta și legătura cu… lămâia! GALERIE FOTO
Ce pui în „prăjitura văcuței”, praf de copt sau bicarbonat de sodiu Ai aici rețeta și legătura cu... lămâia! Sursa foto: exquis.ro

Bicarbonatul de sodiu alimentar (NaHCO3) este aproape nelipsit din rețetele de prăjituri, mai ales în cele care au aluat. De ce? Pentru că una dintre condițiile ca aluatul să crească este prezența în compoziția sa a bioxidului de carbon, gaz care, atunci când „dă” să se „elibereze” din aluat, duce la formarea unei texturi pufoase. Dar ce este mai bun în aluat: bicarbonat de sodiu sau praf de copt? Să vedem ce spun specialiștii…

Ce pui în „prăjitura văcuței”, praf de copt sau bicarbonat de sodiu? Legătura cu… lămâia!

Lili ne spune pe carticica.ro că „bicarbonatul de sodiu alimentar este o sare care, în prezenţa unui acid (oţet = acid acetic, zeamă de lămâie – conţine acid ascorbic), formează imediat o altă sare şi acidul carbonic, acesta descompunându-se în apă şi bioxid de carbon. Bicarbonatul produce reacţii de 3-4 ori mai puternice decât praful de copt, făcând aluatul mult mai poros, acesta fiind unul dintre motivele pentru care se stinge înainte de a fi amestecat cu restul ingredientelor. Un alt motiv pentru a stinge bicarbonatul de sodiu este că, în puţin lichid şi bine amestecat, se asigură o mai bună răspândire în aluat”.

Bicarbonatul de sodiu, ca agent de creştere, merge de minune în reţetele care conţin zeamă de lămâie, miere, iaurt (sau lapte bătut), oţet sau fructe mai acide. Zeama de lămâie este cea mai indicată pentru „stins” bicarbonatul de sodiu. Aluatul făcut cu bicarbonat de sodiu este fraged, este pufos, dar se fărâmiţează mai uşor.

Bicarbonat de sodiu și lămâie, o combinație de succes la… desert! Sursa foto: unica.ro

Praful de copt poate înlocui bicarbonatul de sodiu, nu și invers!

„Praful de copt conţine bicarbonat de sodiu, dar şi două alte componete: amidon şi un ingredient acidifiant. Amidonul absoarbe umiditatea pentru ca acele două substanţe să nu reacţioneze înainte de a fi incluse în compoziţie. Praful de copt se foloseşte cu precădere la fursecuri şi aluaturi pufoase care conţin lapte dulce printre ingrediente”, conform carticica.ro.

Site pe care Lili ne mai învață că„praful de copt nu are nevoie de reacţia cu ingrediente acide întrucât are «în dotare» mici cantităţi de acid, ca să reacţioneze, ducând la formarea unor pori mai mici în aluat. Şi la aceste aluaturi e nevoie de o foarte bună omogenizare, de aceea praful de copt se cerne împreună cu făina”. ATENȚIE: praful de copt poate înlocui bicarbonatul de sodiu într-o reţetă, dar niciodată invers!

Praful de copt poate înlocui bicarbonatul de sodiu, dar reciproca nu este valabilă! Nici lămâia nu le... împacă! Sursa foto: carticica.ro!
Praful de copt poate înlocui bicarbonatul de sodiu, dar reciproca nu este valabilă! Sursa foto: carticica.ro!

„Prăjitura văcuței”, un deliciu ușor de gătit

Ingrediente pentru aluat

  • 15 linguri cu făină de grâu
  • 11 linguri cu zahăr granulat
  • 1 ou
  • 11 linguri cu ulei
  • 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri cu pudră de cacao
  • 250 ml de lapte

Ingrediente pentru „petele albe”

  • 250 gr de brânză de vaci
  • coaja de la o lămâie
  • 5 linguri cu zahăr granulat
  • 1 lingură cu griș
  • 1 ou
  • 12 g de zahăr vanilat
„Prăjitura văcuței”, un deliciu ușor de gătit. Cu bicarbonat de sodiu și coajă de lămâie. Sursa foto: 1000reteteculinare.com
„Prăjitura văcuței”, un deliciu ușor de gătit. Sursa foto: 1000reteteculinare.com

Mod de preparare

  1. Pune într-un castron făina, zahărul, ouăle, uleiul, cacaua, bicarbonatul de sodiu și adaugă treptat laptele ca să obții un amestec fără cocoloașe.
  2. Într-un alt castron pune brânza de vaci, coaja de lămâie, zahărul, grișul, oul și amestecă bine.
  3. Toarnă aluatul de cacao într-o tavă de copt de 35×25 cm și nivelează-l, apoi pune cu o lingură mică grămăjoare mici de brânză pentru a obține forma petelor.
  4. Încălzește cuptorul la aproximativ 180-200 grade Celsius timp de 25 de minute. Verifică aluatul prin înțeparea cu o scobitoare, dacă nu se prinde de scobitoare prăjitura se coace. Nu deschide ușa de la cuptor prea des pentru că riști să ți se „lase” aluatul. Când prăjitura este gata, oprește focul și mai lasă prăjitura în cuptor încă 10 minute.
  5. După ce se răcește, o poți felia. Iar după feliere… POFTĂ BUNĂ!

„Praful de copt poate înlocui bicarbonatul de sodiu într-o rețetă, dar substituția nu merge și în sens invers. Bicarbonatul de sodiu nu are aciditatea necesară pentru a «lucra» de unul singur și a crește prăjitura” – Radu Anton Roman

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×