Ce plănuia să facă generalul Qassem Soleimani înainte să fie ucis! Donald Trump a rupt tăcerea

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
10/01/2020, 10:40
Ce plănuia să facă generalul Qassem Soleimani înainte să fie ucis! Donald Trump a rupt tăcerea
Președintele american, Donald Trump, a dezvăluit motivul pentru care a ordonat moartea lui Soleimani. Sursa foto: Hepta.ro

Conflictul dintre SUA și Iran pare că se amplifică tot mai mult. Recent, președintele american Donald Trump, a dezvăluit motivul pentru care a ordonat moartea lui Soleimani. Potrivit surselor sale, generalul iranian plănuia atacuri asupra unei instituții renumite din Statele Unite ale Americii.

Generalul iranian Qassem Soleimani plănuia să atace Ambasada SUA

Președintele american, Donald Trump, a mărturisit că decizia de asasinare a comandantului Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran, Qassem Soleimani, a fost luată cu mult timp înainte. Șeful statului a spus că generalul iranian plănuia să atace Ambasada SUA.

„Am prins un adevărat monstru şi l-am eliminat, iar acest lucru ar fi trebuit să se întâmple mai demult. Am făcut-o pentru că plănuiau să ne arunce în aer ambasada.

Am făcut-o şi din alte motive, care sunt evidente. Un militar american a murit şi alţii au fost grav răniţi cu o săptămână înainte”, a declarat preşedintele american, Donald Trump, relatează Mediafax.

SUA și Iran, relații tot mai tensionate după asasinarea lui Soleimani

Generalul Qassem Soleimani a fost asasinat în capitala Irakului, Bagdad, la ordinul președintelui american, iar de atunci relațiile dintre cele două țări sunt tot mai tensionate. Autoritățile iraniene nu au stat cu mâinile în sâni și au ripostat ca răspuns la moartea comandantului iranian.

Iranienii au lansat 22 de rachete în noaptea de marți, 14 ianuarie 2020. Rachetele folosite de iranieni au fost balistice și au lovit mai multe baze militare de pe teritoriul țării, dar și una americană. Autoritățile de la Teheran au anunțat că atacul a avut loc la urmare a morții generalului Soleimani.

Totodată, Iranul a ținut să le transmită alianților Statelor Unite ale Americii un avertisment. Ca răspuns la această amenințare președintele Donald Trump a anunțat că va lovi 52 de ținte iraniene, inclusiv ținte culturale și de patromoniu.

Teheranul va fi atacat dacă autoritățile iraniene au de gând să atace americani sau obiective de pe teritoriul SUA. Acest lucru ar putea duce la adâncirea crizei care a sporit temerile unei noi conflagraţii în Orientul Mijlociu.

Donald Trump nu vrea să folosească forța împotriva Iranului

Șeful Casei Albe a declarat că nu dorește să folosească forța împotriva Iranului, însă a anunțat că autoritățile de la Teheran vor suferi sancțiuni economice majore. Totodată, președintele american a mai spus că Iranul „pare să dea înapoi” după moartea lui Soleimani.

În altă ordine de idei, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, este de părere că bombardamentele Iranului asupra bazelor militare americane din Irak nu ar fi trebuit să aibă loc.

„NATO cere Iranului să se oprească de la violenţe. Aliaţii continuă să se consulte şi rămân angajaţi în misiunile de antrenare în Irak”, a scris Jens Stoltenberg, pe contul de Twitter.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×