Pensiile artiștilor rămân un subiect sensibil. Actorii și interpreții de muzică populară stau o viață întreagă pe scenă, dar în momentul în care ies la pensie nu sunt mulțumiți de banii pe care îi primesc de la stat. Însă sunt și excepții de la această ”regulă”, iar printre norocoși se numără Alexandru Arșinel și Ion Caramitru.
Ce pensii primesc de la stat cei mai mari actori din țara noastră
Alexandru Arșinel (80 de ani) câștigă lunar o sumă colosală. Îndrăgitul actor primește pe lângă pensie o indemnizație de merit din partea Ministrului Culturii, dar și o pensie de revoluționar. Directorul Teatrului de Revistă Constantin Tănase se afla în Sala Radio în momentul în care a început revoluția din decembrie 1989. Actorul recunoaște că înregistra în acele momente scenete pentru Revelion, dar se pare că Arșinel era și secretar de stat pe vremea lui Ceaușescu. Și pentru faptul că a luat parte la căderea comunismului actorul primește lunar 30.000 de lei. La această sumă se adaugă pensia de revoluționar care s-a triplat și a ajuns anul acesta la 3.053 pe lună.
„Eu, de exemplu, am fost, cred, primul care am vorbit dintr-un balcon, la Sala Radio. Ne-am dus la Radio pentru ca aveam o imprimare pentru Anul Nou si oamenii de acolo s-au mobilizat in jurul nostru, celor care eram persoane publice”, a declarat Alexandru Arșinel potrivit stirilekanald.ro.
Un alt actor de pe scena teatrului românesc care încasează o pensie uriașă este Ion Caramitru (77 de ani). Actorul a urcat pe scena Studioului Casandra pentru prima dată în anul 1963, iar din anul 2005 este directorul Teatrului Național din București. În cei peste 53 de actorie pe care Ion Caramitru i-a dedicat scenei a jucat în zeci de piese de teatru, dar și filme. Potrivit unei declarații de avere din anul 2015 directorul teatrului încasează o pensie lunară de 2.600 de lei, 61.532 de lei din salariul de director al Teatrului Naţional și 213.894 lei din drepturile de autor şi colaborări, conform click.ro.
Ce pensii au interpreții de muzică populară
Cântăreața de muzică populară Elena Merișoreanu are o pensie de 2.000 de lei și mai primește încă 1.000 de lei din drepturile de autor, în timp ce colega sa de breaslă Maria Dragomiroiu se plânge că primește o pensie de doar 1.200 de lei și se simte nevoită să facă în continuare spectacole. Benone Sinulescu primește 1.600 de lei pensie, dar reușește să-și rotunjească veniturile datorită unei indemnizații de merit. Așadar, interpretul de muzică populară ajunge lunar la suma de 2.700 de lei.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
În ceea ce privește veniturile cântăreților de muzică ușoară din România, cea mai bine plătită este Delia, care ar câștiga și 90.000 de euro pentru un concert special. Ștefan Bănică Jr. ar primi și el în jur de 10.000 de euro pe concert, conform unor surse din piață, citate de presa mondenă.