Pandemia este o epidemie care se extinde pe zone întinse, de obicei pe mai multe tări și cotinente sau chiar în întreaga lume. Ultima pandemie, cea de gripă AH1N1, a fost declarată în 2009 de Organizația Mondială a Sănătății.
Pandemia, o epidemie la nivel planetar
Pandemia de gripă este o epidemie la nivel planetar, determinată de virusul AH1N1, și a fost declarată pentru că populația nu mai avea imunitate prin infecții naturale sau vaccinări anteriorare. Potrivit specialiștilor, pandemiile apar la intervale cuprinse între 11-50 de ani. Pandemiile secolului trecut au fost gripa spaniolă (1918), gripa asiatică (1957) și gripa Hong-Kong (1968).
„Pandemia a fost declarată pe alte criterii decât până acum, criterii ce țîn de răspândirea virusului, nu de severitatea lui. Vorbim despre înmulțirea cazurilor de nouă gripă in toată lumea, și nu vorbim despre cazuri mai grave. Nu se pune problema izolării sociale. Poate din toamna, când vom avea un context epidemiologic sever, vom putea discuta despre măsuri mai aspre”, declara, în vara lui 2009, Victor Olsavsky, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății.
Cum apar pandemiile
Pandemiile apar atunci când un anumit virus dezvoltă o tulpină nouă, care se răspândește rapid și afectează mii de oameni. Un nou virus pandemic poate lua naştere prin combinaţia dintre virusul gripal uman şi un virus gripal animal (această încrucişare are loc de obicei cu virusul gripal aviar).
Este dificil de spus cât de gravă poate fi o pandemie gripală. Acest lucru depinde de uşurinţa cu care se răspândeşte virusul gripal, de grupurile de vârstă care sunt cel mai mult afectate, de gravitatea simptomelor pe care le produce şi de numărul deceselor survenite. Categoriile cele mai vulnerabile sunt copiii, persoanele peste 65 de ani, persoanele cu probleme de sănătate deja existente, cum ar fi boli de plămâni, diabet, cancer, probleme cardiace sau la rinichi, persoanele care sunt imunodepresate datorită anumitor tratamente sau boli, cum ar fi virusul HIV.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Producerea unui vaccin care să pună capă pandemiei sau epidemiei durează câteva luni. În funcţie de momentul apariţiei celui de-al doilea val de gripă, oamenii de ştiinţă vor putea
produce un vaccin care să ofere protecţie populaţiei. Procesul de pregătire şi cercetare în vederea eliberării unui astfel de vaccin a început deja, lucru care va grăbi apariţia lui pe piaţă. Virusul se răspândește prin aer când cineva strănută sau tușește. Din acest motiv, trebuie să vă acoperiți un șervețel gura și nasul și să păstrați o igienă strictă.