Ce este bine să dai de pomană în ziua Adormirii Maicii Domnului

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
15/08/2019, 08:43
Ce este bine să dai de pomană în ziua Adormirii Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului este prăznuită astăzi de creștinii din toată lumea. Sursa foto: doxologia.ro

Adormirii Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe 15 august. Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare este o sărbătoare creștină care aduce o serie de tradiții și obiceiuri. Cel mai cunoscut pelerinaj este la Mănăstirea Nicula. 

Ce se dă de pomană în ziua de Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este prilej de sărbătoare pentru toți creștinii. În această zi credincioșii merg la Biserică unde ascultă Sfânta Liturgie, duc alimente spre sfințire pe care mai apoi le împart. Este bine ca sufletul celor plecați dintre noi să fie cinstit. Biserica spune că bucuria celui adormit se va înmulți dacă facem o masă cu mâncărurile preferate, ajutăm nevoiașii cu haine sau alimente indispensabile sau facem fapte bune.

Pomenirea Fecioarei Maria este ziua în care ne amintim de cei dragi plecați dintre noi pe care îi pomenim. Tradiția spune că este bine să împărțim struguri, pâine, prune și faguri de miere. De asemenea, astăzi se mai împarte colivă, o farfurie cu mâncarea preferată a celui adormit, furculiță sau lingură, un pahar, ceva de băut în memoria celui adormit și o lumânare.

Fecioara Maria este cinstită astăzi pe 15 august
Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Sursa foto: click.ro

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare

În această zi de sărbătoare se țin foarte multe tradiții, printre acestea se numără: ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciula, scăldatul în apa răurilor spurcată de cerb este interzisă, dormitul pe prispă este interzis, de asemenea.

Se spune că schimbările de anotimp sunt interpretate ca semne ale tristeții naturii care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din această zi iarba începe să nu mai crească, iar frunzele încep să se îngălbenească. De asemenea, în această zi nu se aprinde focul în sobă pentru că atrage boala și ghinionul. Tot astăzi se adună de pe câmp ultimele flori cunoscute ca leac pentru bolile grave.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×