Ce e bine să dai de pomană de Sfinţii Mihail şi Gavriil! Nu ai voie să munceşti în această zi

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
05/11/2019, 13:52
Ce e bine să dai de pomană de Sfinţii Mihail şi Gavriil! Nu ai voie să munceşti în această zi
Sfinții Mihail și Gavriil. Sursa foto: a1.ro

Vineri, 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește pe Sfinții Mihail și Gavriil, prilej cu care în lăcașurile de cult din întreaga țară vor fi oficiate slujbe de pomenire a celor doi conducători ai cetelor de îngeri. Fiind vorba despre o zi extrem de importantă, există numeroase tradiții, obiceiuri și, bineînțeles, superstiții pe care mulți dintre credincioși au grijă să le respecte. În rândurile următoare, FANATIK îți spune ce trebuie să dai de pomană pentru sufletele celor plecați dintre noi.

Ce să dai de pomană de Sfinții Mihail și Gavriil

Cu această ocazie se fac pomeniri și praznice pentru cei morți, iar în biserici, fiecare creștin aprinde câte o lumânare pentru a avea astfel asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă. Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavriil, sau în ajunul sărbătorii, să se împartă pomană pentru sufletele morților colivă, colaci și vin, ofrande cunoscute în credința populară ca  „Moșii de Arhangheli”.

De asemenea, în zonele de munte, pentru că Arhanghelii sunt celebrați ca patroni ai oilor, ciobanii făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turta areților” (n.r. berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Turta se aruncă în dimineața de 8 noiembrie în stânele oilor. Dacă turta cădea cu fața în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos, era mare supărare îndeosebi în satele și târgurile bucovinene.

Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt păzitori ai oamenilor încă de la naștere

În calendarul popular, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt percepuţi ca ființe divine care veghează  asupra muritorilor încă de la naștere, arzându-le păcatele mărunte şi având grijă ca sufletele lor să fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei. În credinţa populară se spune că pe 8 noiembrie este bine să aprindem o lumânare, pentru ca sufletele celor plecați dintre noi să-și găsească drumul spre Rai, mai ales că Mihail și Gavriil participă, potrivit folclorului, la Judecata de Apoi.

Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi oamenii. Ei au grijă şi milă de creştini şi-i ajută pe calea mântuirii mai mult decât ceilalţi îngeri. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Gavriil este, mai ales, protec¬torul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos”, scria Arhimandrit Ilie Cleopa, în cartea sa, „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţi de peste an”.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×