Canicula îi afectează în special pe pacienții cu afecțiuni cronice, motiv pentru care medicii le recomandă acestora să nu se expună la soare în orele de vârf, când sunt emise cele mai puternice raze ultraviolete, iar dacă trebuie să ajungă undeva și nu au încotro să folosească în mod obligatoriu creme cu factori de protecție solară.
Acești bolnavi trebuie să evite canicula cu orice preț
Printre bolnavii pentru care episoadele de caniculă sunt complicate și se pot agrava dacă nu respectă recomandările doctorilor se numără în primul rând pacienții cu afecțiuni cardiace. Sunt urmați și cei care suferă de boli hepatice sau renale, pulmonare sau mintale. Mai mult, medicii au recomandări pe perioada caniculei și pentru copii și vârstnici.
În zilele în care disconfortul termic este unul ridicat, părinții sunt rugați să nu iasă afară cu copiii în intervalul 11 – 18, când temperaturile sunt cele mai ridicate mai ales în timpul verii. De asemenea, copiii nu trebuie expuși direct aerului condiționat și este bine să fie hidratați cu apă la temperatura camerei sau cu ceaiuri.
Recomandări pe timp de caniculă + efectele ei
În zilele caniculare contează foarte mult și alimentația. Persoanele care au obezitate morbidă ori suferă de boli cardiace trebuie să evită grăsimile, prăjelile, alimentele care conțin făină procesată, produsele bogate în zahăr, dar și tutunul și alcoolul. Acestea e bine să fie înlocuit cu supe, fructe și legume proaspete, lactate ori cereale integrale.
Există câteva recomandări generale pentru toate categoriile de vârstă în intervalul critic 11-18:00. E bine să purtăm haine din fibre naturale (nu latex, plastic, blugi mulați ori piele). La temperaturile care depășesc 32 de grade Celsius nu folosiți ventilatorul excesiv. Este bine să consumați cât mai multă apă ori alte lichide, iar prin alte lichide nu înțelegem băuturile alcoolice sau cocktail-urile.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Sportivii trebuie să evite efortul fizic depus când e cea mai mare căldură. Persoanele pasionate de mișcare, care vor să alerge în parc, pot face asta până în ora 10-11 dimineața sau după ora 20, când disconfortul termic este mai scăzut. Efectele caniculei pot fi multiple, în special pentru persoanele hipertensive ori pentru cele care au probleme cu respirația.
Dintre efectele caniculei enumerăm insolația, oboseala pe fondul temperaturii ridicate, crampele calorice, șocul caloric și erupțiile cutanate. Cele din urmă apar în urma transpirației excesive și a lipsei unei hidratări corespunzătoare. Șocul caloric se produce de cele mai multe ori de la trecerile de la aerul rece la aerul cald, tocmai de aceea medicii recomandă utilizarea inteligentă a aparatelor care răcesc temperatura ambientală.