Ce a strigat Elena Ceauşescu, înainte de execuţie! Mesajul pentru Nicolae Ceauşescu: „Împreună am luptat, împreună să murim”

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
23/12/2019, 12:06
Ce a strigat Elena Ceauşescu, înainte de execuţie! Mesajul pentru Nicolae Ceauşescu: „Împreună am luptat, împreună să murim”
Elena Ceaușescu și Nicolae, executați împreună. Sursa foto: hepta.ro

Elena Ceaușescu a fost alături de soțul ei, fostul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, până în ultima clipă a vieții sale. Odioasa, așa cum i se spunea înainte și după 1989, a cerut să fie executați împreună.

Elena Ceaușescu a cerut să fie executată împreună cu Nicolae

Ultimele cuvinte rostite de Elena Ceaușescu au fost în legătură cu soarta ei și a soțului ei. În drum spre execuție și Nicolae Ceaușescu a avut ceva de zis. A remarcat că procesul a fost o mascaradă și spunea că puteau fi împușcați vără tot tămbălăul.

„Împreună am luptat, să murim împreună!”, a strigat Elena Ceaușescu pe 25 decembrie 1989, în timp ce era legată la spate și dusă la zidul unde a fost împușcată.

Un proces care nu a respectat nicio lege

„Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”, a spus Nicolae, după care a strigat: „Moarte trădătorilor!”.

Procesul soților Ceaușescu a fost unul extrem de controversat. Nu a respectat toate regulile după care se realizează un proces într-o instanță.

S-au încălcat o serie de norme procesuale. A lipsit actul de sesizare și nu s-a înregistrat niciodată un astfel de document. Mai mult, inculpaților nu li s-au transmis dinainte acuzațiile pentru care aveau să fie condamnați la moarte.

În acea vreme, legea nu permitea aplicarea pedepsei cu moartea decât la zece zile de la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile a verdictului.

Soții Ceaușescu au fost, de altfel, ultimii români cărora li s-a aplicat sentința cu moartea, căci după aceea această pedeapsă a fost abolită.

Imaginile din procesul soților Ceaușescu precum și execuția au creat mare rumoare în 1989 și mulți ani după. Chiar și azi există o serie de semne de întrebare cu privire la evenimentele de atunci.

Și mai straniu este că, imediat după condamnare, pe 1 martie 1990, președintele completului de judecată, colonelul George Popa s-a sinucis și a dus toate secretele în mormânt.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×