CCR, decizie importantă pentru o categorie de pensionari. Indicele de corecție se va aplica și pensiilor lor

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
01/11/2019, 16:47
CCR, decizie importantă pentru o categorie de pensionari. Indicele de corecție se va aplica și pensiilor lor
Cresc pensiile de invaliditate la pensionarea pentru limită de vârstă. Sursa foto: b1.ro

Veste bună pentru o categorie de pensionari, care vor avea pensia majorată! Curtea Constituțională a României a decis în favorea beneficiarilor pensiilor de invaliditate la pensionarea pentru limită de vârstă, potrivit deciziei adoptate joi, potrivit Agerpres.

Cresc pensiile de invaliditate la pensionarea pentru limită de vârstă

Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei „înscrierea iniţială la pensie” din cuprinsul art.170 alin.(3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma ‘înscrierea iniţială la pensie’ (…) este constituţională, în ceea ce priveşte beneficiarii pensiilor de invaliditate, în măsura în care se interpretează că se referă la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă prin aplicarea, pentru prima oară, a condiţiilor de vârstă legală de pensionare şi stagiu complet de cotizare prevăzute de Legea nr. 263/2010”, se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie

Articolul 170 din legea vizată prevede la primul alineat că „la punctajul mediu anual (…) se aplică un indice de corecţƒie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie”, iar la alineatul al treilea că „indicele de corecţie se aplică o singură dată, la înscrierea iniţƒială la pensie”.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţelor de judecată care au sesizat Curtea Constituţională.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×