Câți români trăiesc în diaspora! Cifra este colosală! Anunțul Ministrului Românilor de Pretutindeni

Bogdan Solomon    Catalin Nae   
în Stiri de ultima ora
24/07/2019, 14:06
Câți români trăiesc în diaspora! Cifra este colosală! Anunțul Ministrului Românilor de Pretutindeni
De la an la an, tot mai mulți români părărsesc țara noastră. Sursa foto: digi24.ro

Ministrul Românilor de Pretudindeni a dat publicității bilanțul exact al cetățenilor români care trăiesc peste hotare. Instalată în această funcție de mai bine de o lună, Natalia Intotero a declarat în cursul zilei de miercuri, 24 iulie că, potrivit celor mai recente statistici, numărul celor care s-au stabilit în afara granițelor a crescut semnificativ, atingând un prag alarmant.

Natalia Intotero a comunicat numărul exact al românilor din diaspora

În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a transmis că aproximativ 9.700.000 de români au ales să părăsească țara noastră, în speranța unei vieți mult mai bune pe meleaguri străine. Din acest total, 5.600.000 se află în Diaspora, în vreme ce restul s-au stabilit în comunitățile istorice. În ceea ce privește cauzele care i-au determinat să emigreze, ministrul subliniază corupția, calitatea slabă a clasei politice, dar mai ales nivelul de trai extrem de scăzut.

Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii şi când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, judeţene, comunale, spitale, investiţia şi existenţa unor condiţii decente în sănătate şi existenţa şcolilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (…) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupţia. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionaţi în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceştia îşi doresc să se întoarcă”, a declarat Natalia-Elena Intotero.

Natalia Intotero. ministrul Românilor de Pretudindeni. Sursa foto: adevarul.ro
Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretudindeni. Sursa foto: adevarul.ro

Ce buget a alocat Ministerul Românilor de Pretudindeni pentru sprijinirea românilor din diaspora

Totodată, potrivit datelor oficiale furnizate de Ministrul Românilor de Pretudindeni, a fost alocată în anul 2019 suma totală de 13.468.000 lei, bani destinați sprijinirii diverselor activități ale cetățenilor aflați dincolo de granițele țării.

Vreau să vă spun că vorbim aici de români care au plecat în perioada `45-`90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetăţenii care au plecat după `90 şi mare parte din ei au plecat în special în ţările din UE, după intrarea României în UE”, a mai spus Natalia Intotero.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×