Câți români se află în zonele din nordul Italiei care se află în stare de urgență din cauza coronavirus

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
08/03/2020, 14:28
Câți români se află în zonele din nordul Italiei care se află în stare de urgență din cauza coronavirus
Câți români sunt în zonele din nordul Italiei băgate în stare de urgență din cauza coronavirusului *foto: hepta.ro

Peste 16 milioane de persoane nu mai au voie să părăsească nordul Italiei, după ce autoritățile din peninsulă au decis să bage în carantină mai multe provincii în care epidemia cu noul virus covid-19 s-a extins foarte repede. Astfel, a fost restrânsă libertatea de mișcare pentru aproape un sfert din populația țării într-o regiune care este considerată esențială pentru economia Italiei. În mod natural, acolo se află și o bună parte din diaspora românească, Italia fiind țara în care se află cei mai mulți români care locuiesc peste hotare.

Câți români trăiesc în provinciile din Italia aflate în stare de urgență

Orașele vizate de măsurile de carantină sunt: Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso și Veneția. Aceste localități fac parte din zonele Lombardia, Piemonte și Veneto, provincii extrem de populate de români.

Astfel, potrivit cifrelor oficiale, în Lombardia sunt peste 176.000 de români, în Piemonte se află mai bine de 147.000 de români iar în Veneto peste 126.000 de conaționali. Acestea sunt zonele unde au fost înregistrate focare și este foarte probabil ca o mare parte din cei peste 400.000 de români din cele trei provincii să fie în orașele aflate în stare de urgență.

Din cei peste 1,2 milioane de români stabiliți în „Cizmă”, cei mai mulți se află însă în provincia Lazio, pete 230.000 de români, acolo unde se află și capitala Roma și unde au fost confirmate mai multe cazuri de coronavirus.

Ce înseamnă starea de urgență instituită în nordul Italiei

În urma acestei stări de urgență, autoritățile italiene au anunțat că vor fi închise sălile de sport, piscinele, muzeeele și stațiunile de schi, în timp ce competițiile sportive se vor desfășura fără public. Restaurantele și cafenelele vor fi deschise, dar clienții trebuie să stea la cel puțin un metru distanță unul de celălalt.

Oamenii trebuie să stea pe cât de mult posibil în case, iar cei care încalcă măsurile de carantină riscă trei luni închisoare. Școlile vor fi la rândul lor închise.

De asemenea, nu mai pot avea loc nunți și înmormântări, pe durata carantinei, asta în timp ce magazinele vor rămâne deschise, dar numai de luni până vineri.

De asemenea, măsurile anunțate de guvern includ și suspendarea tuturor concediilor pentru medici și asistenți, iar vizitele rudelor în spitale vor fi limitate doar la cazuri speciale.

Noile măsuri se aplică și celui mai dezvoltat centru financiar al țării, orașul Milano, dar și unor destinații turistice globale celebre, precum Veneția. Măsurile sunt în vigoare până la 3 aprilie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×