Câți bani plătește România pe zi pentru fiecare persoană aflată în carantină. Suma e mai mică de 100 de euro

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 11:37
Câți bani plătește România pe zi pentru fiecare persoană aflată în carantină. Suma e mai mică de 100 de euro
Câți bani plătește România pe zi pentru fiecare persoană aflată în carantină *foto: hepta.ro

Guvernul Orban a stabilit miercuri, într-o ședință de urgență, banii pe care urmează să îi cheltuiască pentru fiecare persoană care stă în carantină. Astfel, Executivul a hotărât Normele metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină, care vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, care a fost supimentat cu 42 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului.

Câți bani plătește România pe zi pentru fiecare persoană aflată în carantină

În cazul de carantină, autoritățile administrației publice locale au obligația să asigure spații special amenajate pentru cazarea persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectate de Covid-19 și stabilite prin ordinul ministrului Sănătății.

Pentru a pune în aplicare prevederile art.2 alin. (7) din Legea nr. 95/2006, identificarea și stabilirea spațiilor pentru carantină se realizează cu sprijinul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

Astfel, cele mai mari cheltuieli aferente pentru fiecare persoană aflată în carantină sunt cele care țin de alocația de cazare, în valoare de 230 lei/zi. Aceasta include nu doar costurile legate de asigurarea spatiului de locuit, ci și costurile cu servicii de curătenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora în situația.

Dacă persoanele sunt cazate într-un centru de carantină pus la dispoziție gratuit, atunci alocația este în valoare de 50 lei/zi, care include toate serviciile de mai sus.

Cât va cheltui statul român pentru masa celor aflați în carantină

De asemenea, o parte din indemnizația de cazare, în cuantum de 70 lei/zi, include următoarele cheltuieli:

  • cheltuieli cu hrană –3 mese/zi,servite în cameră , cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință.
  • cheltuieli cu apa –între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unica folosință.
  • cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare –câte 2 pijmale și 2 perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.

Dacă persoana aflată în carantină are nevoie de servicii de traducere, cheltuielile aferente vor fi decontate pe baza unor documente justificative.

De asemenea în cazul în care o persoană aflată o persoană aflată în carantină necesită tratament pentru afecțiuni preexistente sau care pot să apară în perioada de carantină, acestea se vor acorda în baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicală, rețetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta tot pe baza unor documente care să justifice cheltuiala.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×