Câte minivacanțe vor avea românii în 2020! De 11 ori se odihnesc în plus angajații

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
05/11/2019, 14:59
Câte minivacanțe vor avea românii în 2020! De 11 ori se odihnesc în plus angajații
Anul 2020 vine cu 15 zile libere pentru angajați. Sursa foto - facebook

Câte minivacanțe vor avea românii în 2020! Aceasta este întrebarea la care vor să afle răspunsul toți angajații. Trebuie să știți că pentru anul viitor, vor exista 15 zile libere, considerate sărbători legale, dintre care 11 vor pica în timpul zilelor lucrătoare.

O luăm pas cu pas și primele zile libere din 2020 sunt pe 1 și 2 ianuarie. Atenție – dacă Executivul condus de Ludovic Orban decide ca vineri, 3 ianuarie, să fie zi liberă, românii se vor bucura de o minivacanță de 5 zile chiar după Revelion.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Câte minivacanțe vor avea românii în 2020!

Există un proiect conform căruia și ziua de 1 martie ar putea deveni zi liberă. Se întâmplă lucrul acesta după ce Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.

„Sărbătoarea populară a Mărţişorului marchează începutul anului agricol, odată cu sosirea primăverii, şi este asociată unor obiceiuri străvechi din aria carpato-balcanică întâlnite la români”, se arată într-un proiect legislativ inițiat la Senat.

În plus, Ministerul Muncii va acorda alte două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Alte minivacanțe în 2020, luând în considerare și zilele de weekend: în ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române (3 zile), în aprilie, de Paști (4 zile), de 1 Mai (3 zile), de 1 iunie (3 zile), de Rusalii (3 zile), de Sfântul Andrei și 1 Decembrie (4 zile) și Crăciunul (3 zile).

De 11 ori se odihnesc în plus angajații

De remarcat că anul acesta, românii au avut la dispoziţie tot 15 zile libere, dintre care unele grupate cu weekend-ul în minivacanţe. Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile. Mai mult de atât, acești angajați pot beneficia de sporuri care ajung până la sută la sută pentru zilele respective.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×