Care este adevărul în privința aspirinei! Medicii ieșeni avertizează asupra riscurilor majore

Raluca Ogaru    Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
25/02/2019, 15:53
Care este adevărul în privința aspirinei! Medicii ieșeni avertizează asupra riscurilor majore GALERIE FOTO
Ce efecte secundare poate produce aspirina

Cu toții am auzit de aspirină, „pastila minune” percepută în mentalul colectiv ca un medicament benefic pentru sănătate, care chiar poate face adevărate minuni dacă este administrat corespunzător. Mai concret, aspirina este renumită pentru capacitatea sa de a fluidiza sângele. Totodată, poate preveni apariția cheagurilor la nivelul arterelor. Acest medicament poate produce însă și o serie de efecte secundare.

Spre exemplu, administrarea aspririnei poate conduce la subțierea sângelui, ceea ce favorizează apariția hemoragiilor. Toate aceste aspecte au creat o adevărată dilemă în jurul „medicamentului minune”- în cazul căror pacienți diminuarea riscului cardiovascular l-ar depăși pe cel al producerii hemoragiilor? De asemenea, cum ar trebui administrată aspirina, pentru ca efectele sale să fie benefice?

Ce spun medicii despre riscurile la care te expui dacă iei aspirina

Specialiștii vin cu răspunsuri la toate aceste întrebări.  Potrivit unei meta analize publicate în luna decembrie a anului trecut de către „European Heart Journal”, s-a dovedit a fi eronată percepția conform căreia aspirina administrată preventiv pacienților fără probleme de sănătate, ar duce la diminuarea riscului apariției evenimentelor cardiovasculare. Respectiva analiză a însumat un număr de 11 studii la care au participat 157.000 de persoane ce nu sufereau de vreo boală aterosclerotică. Astfel, s-a ajuns la concluzia că aspirina contribuie într-adevăr la reducerea fenomenelor de natură cardiovasculară, dar în același timp poate provoca sângerări majore. Totodată,a fost evidențiată lipsa aportului aspirinei în scăderea mortalității.

Ce spun medicii despre efectele secundare ale aspirinei
Ce spun medicii despre efectele secundare ale aspirinei

„ Această meta-analiză a 11 studii în care au fost incluse peste 157.000 de persoane fără istoric de boală aterosclerotică a demonstrat că aspirina nu a fost asociată cu o reducere a riscului de mortalitate de la niciuna dintre cauzele de deces pentru care s-au luat măsuri principale de prevenire. Lipsa de beneficii a fost evidentă chiar şi la diabetici şi la pacienţii cu risc cardiovascular crescut” , se arată în cadrul respectivului studiu. În acest mod s-a constatat că pacienții fără probleme de sănătate care luau aspirină în mod preventiv au prezentat cu 47% mai multe sângerări digestive majore și cu 33% mai multe sângerări intracraniene, punându-și astfel viețile în pericol.

Specialiștii demonstrează că aspirina nu este tocmai benefică

„Se spune că o aspirină pe zi ţine doctorul departe, însă nu este aşa. Aspirina luată de persoanele cu probleme cardiovasculare este un medicament foarte bun şi cu protecţie dovedită, dar doar în cazul pacienţilor cu risc crescut. Pe de altă parte, pentru persoanele sănătoase nu este indicată aspirina, pentru că această administrare chiar şi în doză mai mică de 75 de mg sau 100 mg este asociată cu un risc mai mare de complicaţii, cum ar fi sângerarea intestinală sau accidentul vascular cerebral hemoragic” , a explicat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, pe baza dovezilor date publicității recent.

Aspirina poate produce hemoragii majore
Aspirina poate produce hemoragii majore

Există o concepţie ce este bine încetăţenită şi anume că aspirina nu dăunează, ci are doar beneficii. Sunt pacienţi care au auzit de aceste beneficii şi care iau preventiv, mai ales că nu are nevoie de prescripţie, nu este scumpă şi se găseşte în orice casă. Pe de altă parte, pacienţii care au aceste recomandări din partea medicului, având un risc crescut de evenimente cardiovasculare, trebuie să urmeze acest tratament toată viaţa” , a mai spus dr. Nistor.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×