Candidații la algerile prezidențiale din 2019. Cine va fi noul președinte?

Candidații la alegerile prezidențiale din 2019 constituie deja o problemă pentru mulți români. În condițiile contestării puternice a actualei coaliții majoritare din Parlament, care asigură guvernarea țării, dar și a diluării „personalității” opoziției (lipsa unui lider cum era odinioară Corneliu Coposu, de exemplu) este interesant de văzut cu cine ies „în față” partidele, ce nume propun pentru candidații la alegerile prezidențiale din 2019.

Următoarele alegeri pentru postul de președinte al Româniai vor avea loc anul viitor, 2019, în noiembrie sau decembrie, calendarul electoral urmând să fie stabilit de Guvern. Actualul președinte, Klaus Werner Iohannis, a câștigat în 2014 ultimele alegeri prezidențiale cu 54,43% din opțiunile electoratului (6.288.769 de voturi), susținut de Alianța Creștin Liberală (ACL) dintre Partidul Democrat Liberal (PDL) și Partidul Național Liberal (PNL), ultima fiind formațiunea politică al cărei președinte era la momentul respectiv.

Candidații principali la algerile prezidențiale din 2014 au fost Klaus Werner Iohannis și Victor Ponta

Adversarul său din turul 2 de scrutin a fost Victor Ponta, din partea Alianței Partidul Social Democrat (PSD) – Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) – Partidul Conservator (PC), care a strâns numai cu 40,44% dintre opțiuni exprimate (5.264.383. de voturi).

Președintele Klaus Werner Iohannis a deschis lista candidaților la algerile prezidențiale din 2019

La sfârșitul primului său mandat la Cotroceni, președintele Klaus Werner Iohannis este eligibil pentru următorii 5 ani conform articolului 81 din Constituția României, care statuează că „nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României decât pentru cel mult două mandate”.

Candidații la algerile prezidențiale din 2019: Klaus Werner Iohannis mai vrea să stea 5 ani la Cotroceni

De altfel președintele României și-a exprimat clar intenția de candida din nou pentru cea mai înaltă funcție a statului. „Am luat o decizie importantă și vreau să vi-o comunic aici, în această dimineață frumoasă. Sunt ferm hotărât să mai candidez pentru încă un mandat de președinte”, declara Klaus Iohannis în vară, înainte să participe la reuniunea de 40 de ani cu foştii colegi de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” din Sibiu.

Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, a făcut public de câte ori a avut ocazia sprijinul PNL pentru Klaus Iohannis, iar Consiliul Național al PNL a validat încă din 11 martie 2018 susținerea candidaturii lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din 2019.

Călin Popescu-Tăriceanu îi „ia fața” lui Liviu Dragnea din partea „stângii” aflate la putere

Partidul aflat la putere, Partidul Social Democrat (PSD), este „rupt” nu numai de contestarea din ce în ce mai masivă venită din rândul electoratului, dar și din cauza „bisericuțelor” din interiorul său, pro și contra președintelui partidului, Liviu Dragnea. Considerat mult timp cel mai bun candidat la alegerile prezidențiale din 2019, problemele sale penale și încercările repetate ale acoliților săi de a modifica legile justiției pentru a-l scăpa de acestea l-au „săpat” și l-au împins în față, spre candidatura pentru Cotroceni pe aliatul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Candidații la algerile prezidențiale din 2019: Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) are șanse mari să fie candidatul „stângii”

Jurnalistul Dan Andronic explica într-un editorial pentru „Evenimentul Zilei” că „…este din ce în ce mai clar că Tăriceanu este principalul favorit la candidatura pentru preşedinţia României, din partea ALDE şi a PSD, pentru că, în mod evident, viitorul PSD depinde de prestaţia şi voturile ALDE… … Până acum, preşedintele Senatului a refuzat toate ofertele venite din zona liberală.

Nu consideră că PNL mai reprezintă Dreapta în condiţiile în care susţine aberaţiile Binomului Coldea-Kovesi, dar nici nu acceptă derapajele dinspre Stânga, care vizează, în special, suspendarea lui Klaus Iohannis. Cu alte cuvinte, Călin Popescu-Tăriceanu face un joc de echilibru. Atât de căutat de o parte a electoratului.

O asemenea candidatură, care s-ar putea să ne ducă într-o finală Iohannis – Tăriceanu, este dorită de o parte a membrilor PSD, aşa cum rezultă din sondaje, dar mai ales acoperă golul de leadership venit dinspre Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte reprezintă o soluţie raţională la o problemă spinoasă”.

Candidații la algerile prezidențiale din 2019: Liviu Dragnea (PSD) susține că nu va candida în alegerile prezidențiale din 2019

Mai mult, la începutul lui septembrie, Liviu Dragnea anunţa chiar el în şedinţa CexN al PSD, desfășurată la Neptun, că nu va candida la alegerile prezidenţiale, conform MEDIAFAX. Iar Gabriela Firea declara atunci răspicat că „am spus de nenumărate ori că nu candidez la Preşedinţia României, că nu doresc să preiau partidul nici de la domnul domnul Dragnea şi nici de la alte persoane care doresc să conducă partidul (…)

Şi atunci domnul preşedinte a spus că nici el nu candidează şi că împreună vom discuta posibilitatea să avem un candidat comun PSD – ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care pe mine mă bucură”.

USR vrea candidat propriu și îl „tentează” pe Dacian Cioloș, președintele MRI

Ca la toate alegerile de până acum vor fi și la alegerile prezidențiale din 2019 candidați care vor încerca să dea marea lovitură, dar care vor sfârși prin a-și împărți voturile în eventualul tur 2 de scrutin.

Dan Barna, preşedintele Uniunii Salvați România (USR) declara într-un interviu pentru „Adevărul” că USR va avea un candidat la alegerile prezidențiale, care „va fi decis de un referendum intern în cadrul partidului”, dar și că „Dacian Cioloș poate fi o variantă, la fel ca orice persoană cu notorietate”.

Dacian Cioloș este președintele noului partid „Mişcarea România Împreună” (MRI), potențial partener de alianță cu USR. Și declara în iunie că nu va candida la viitoarele alegeri prezidențiale, dacă în cursă se află și președintele Klaus Iohannis. Dar cum mai este atâta timp până la alegerile prezidențiale din 2019 și el, ca majoritatea oamenilor politici de la noi, își poate schimba hotărârea.

Candidații la algerile prezidențiale din 2019: Dacian Cioloș (MRI) ar putea fi opțiunea multor alegători tineri

Victor Ponta nu candidează, dar atrage atenția…PSD-ului!

Fostul prim-ministru PSD Victor Ponta a declarat că formațiunea sa politică „Pro România”, înființată în luna mai împreună cu fostul președinte al Partidului Conservator, Daniel Constantin, a anunțat că îşi va desemna propriul candidat la alegerile prezidenţiale din 2019, ales la congresul partidului din 20-21 octombrie și a negat că poate fi chiar el însuși.

Candidații la algerile prezidențiale din 2019: Victor Ponta (PR) a anunțat că nu candidează și trimite săgeți spre Liviu Dragnea

„Nu voi candida la prezindenţiale în 2019. O să avem primul congres al Pro România 20- 21 octombrie la Bucureşti. În cadrul congresului vom discuta despre faptul că vom propune un candidat la alegerile prezidenţiale, un candidat de centru stânga.

Vor fi doi candidaţi de dreapta: domnul Iohannis susţinut de PNL şi probabil domnul Tăriceanu, susţinut de PSD. Pentru domul Iohannis nu am niciun fel de simpatie, nici de inamiciţie, e problema domniei sale.

Domnului Tăriceanu îi fac o singură recomandare prietenească: să nu-l aibă pe Liviu Dragnea şef de campanie. Pentru că l-a avut şi Geoană, l-a avut şi Ponta şi Dragnea are un talent extraordinar să-şi vândă candidaţii pentru interesele lui”, a declarat Victor Ponta, conform stirileprotv.ro.

„Vom discuta posibilitatea să avem un candidat comun PSD – ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care pe mine mă bucură (…)

Eu îl stimez foarte mult pe domnul Tăriceanu şi ar fi un preşedinte de ţară extraordinar, dar pentru PSD, să ajungă să nu aibă un candidat viabil (…) este un moment de mare tristeţe, este un moment istoric la modul negativ” – Gabriela Firea

„Dacă merge cu un candidat ca Liviu Dragnea, va fi prima dată când PSD nu va intra în turul doi. Cu cât PSD rămâne cu echipa Dragnea la conducere, cu atât şansele lui Iohannis şi ale lui Cioloş cresc” – Victor Ponta

18.902.684 de cetăţeni români cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral la 31 mai 2018, conform Autorității Electorale Permanentă (AEP)

22.194.000 era numărul persoanelor cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României la 1 ianuaire 2018 conform Institutului Național de Statistică (INS)