Când trecem la ora de iarnă? Săptămâna viitoare trebuie să dăm ceasul înapoi cu o oră

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
20/10/2019, 15:45
Când trecem la ora de iarnă? Săptămâna viitoare trebuie să dăm ceasul înapoi cu o oră GALERIE FOTO
Când trecem la ora de iarnă

Când trecem la ora de iarnă? Ei bine, mai avem o săptămână și dăm ceasurile înapoi cu o oră, deoarece România trece la ora de iarnă! Așadar, vom dormi mai mult cu o oră, însă această regulă ar putea fi eliminată, deoarece Uniunea Europeană dorește să renunțe la aceste procedee.

Când trecem la ora de iarnă

Existența orei de vară şi de iarnă aduce, anual, o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau cu o oră înapoi, astfel că ora 4:00 devine ora 3:00. Practic, dormim mai mult.

Trecerea la ora de iarnă 2019 se va face peste o săptămână, în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile se dau înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00. Va fi, practic, cea mai lungă zi a anului, având 25 de ore.

Când trecem la ora de iarnă
Când trecem la ora de iarnă

Uniunea Europeană rnunță la trecerea orei de vară/iarnă

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore când e ora de vară.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Comisia pentru Transport şi Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat luni favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, se menţionează într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

TRAN propune ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru ţările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară.

Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept „ora de iarnă’”, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×