Când se sărbătorește anul nou chinezesc? Află de aici pe ce dată cade

Silviu Ghering    Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
01/02/2019, 18:44
Când se sărbătorește anul nou chinezesc? Află de aici pe ce dată cade
Anul Nou chinezesc se sărbătorește în intervalul 21 ianuarie-19 februarie

Conform calendarului chinezesc, Anul Nou nu are o dată fixă, însă e cert că acesta cade întotdeauna în intervalul 21 ianuarie – 19 februarie, la a doua Lună nouă ce vine după solistițiul de iarnă. Chinezii sărbătoresc venirea Anului Nou conform unei structuri care ține cont de ciclurile Lunii.

Un aspect important este că fiecare an este asociat unuia dintre cele 12 semne ale Zodiacului lor, căruia i se alătură unul dintre elementele metal, apă, lemn, foc, pământ. Potrivit tradiției, celebrarea Anului Nou chinezesc are loc 15 zile la rând, atât timp cât durează un ciclu lunar, de la Luna nouă, la Luna plină.

Anul Nou chinezesc se sărbătorește în intervalul 21 ianuarie – 19 februarie

Așadar, fiecare dintre cele 15 zile de sărbătoare este dedicată anumitor activități sociale ori familiale. De altfel, cea mai importantă sărbătoare din calendarul chinezesc pune accentul pe familie și, de regulă, mulți dintre chinezi se grăbesc, în zilele care preced Ajunul, să plece din marile orașe pentru a fi alături de cei dragi din familie.

Când se sărbătorește anul nou chinezesc? Află de aici pe ce dată cade
Cea mai importantă sărbătoare din calendarul chinezesc pune accentul pe familie

Conform agenției de presă Xinhua, un număr de 431 milioane de persoane vor călători anul acesta spre locurile natale pentru a se alătura familiilor lor. Cât despre obiceiurile și superstițiile primei zile a Noului An chinezesc, acestea nu ar fi multe și ieșite din comun.

431 milioane de persoane vor pleca de Anul Nou  spre locurile natale

Așadar, oamenii trebuie să evite să spele rufe, podele, pentru că vor avea ghinion tot anul. Totodată, este recomandat să nu se spele părul sau obiecte ascuțite și în niciun caz ne trebuie să intre în noul an cu datorii. Interesant este că în prima zi din Anul Nou chinezesc este de preferat ca femeile să nu iasă din casă.

Când se sărbătorește anul nou chinezesc? Află de aici pe ce dată cade
Fiecare an este asociat unuia dintre cele 12 semne ale Zodiacului

Chinezii se pregătesc de anul nou făcând curățenie în casă, decorându-și locuința, iar printre decorațiuni trebuie să fie și lanterne. Sărbătoarea ar trebui să debuteze în ajun, cu o cină la care să fie chemată toată familia, unde se servesc pește și găluște, acestea fiind simbol al prosperității.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×