Sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia mai este cunoscută în popor ca şi Moşii de Primăvară. Astfel, Moşii de Primăvară se sărbătoresc pe data de 9 martie, după terminarea Babelor. Sărbătoarea celor 40 de mucenici vine însoţită de multe tradiţii şi obiceiuri. Printre altele, în această zi se dă de pomană mucenici.
Când se sărbătoresc Moșii de primăvară în 2020
Cei 40 de Mucenici din Sevastia sunt sărbătoriţi imediat după terminarea Babelor, pe data de 9 martie, în fiecare an. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor şi ca Moşii de Primăvară.
În această zi, datinile la români arată că se dă de pomană „mucenici” sau „sfinţişori”. Moşii de Primăvară simbolizează în popor terminarea Babelor şi începerea Moşilor, de unde şi Moşii de Primăvară.
Tradiţii şi obiceiuri de Moşii de Primăvară
Astfel, oamenii împart mucenicii pentru sufletele celor apropiaţi şi plecaţi pe lumea cealaltă. Mucenicii trebuiesc daţi de pomană oamenilor săraci, rudelor, vecinilor pentru pomenirea celor adormiţi.
Mucenicii sunt făcuţi de către români în două feluri. În zona de sud a ţării se obişnuieşte ca mucenicii să fie făcuţi cu zeamă. Adică se fierb în apă în care se adaugă multe mirodenii, după care aceştia se servesc cu nucă şi cu scorţişoară desupra.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
În schimb, în zona Moldovei mucenicii se fac din aluat de cozonac, se ung cu ou şi se dau la copt în cuptor. După ce au fost scoşi de la cuptor, mucenicii se ung cu miere şi se presară cu nucă.
Ziua de 9 martie reprezintă sfârşitul perioadei în care iarna se mai întâlneşte cu primăvara. De acum debutează şi anul agricol, care este marcat cu scoaterea plugului în faţa casei gospodarului. În această zi, cei care au terenuri de lucrat se înţeleg cu plugarii după care înţelegerile se transformă în adevărate petreceri.
Astfel, pe 9 martie se face curat în curţi, sunt strânse gunoaiele după care acestea sunt arse cu ajutorul cărbunilor aduşi din casă. Aducerea cărbunilor încinşi din casă are rolul de a scoate căldura casei şi afară. Există o credinţă în popor conform căreia tot ce se seamănă în pământ în ziua de 9 martie va rodi de 40 de ori mai îmbelşugat.
O altă tradiţie arată că deţinătorii de vii şi de livezi trebuie să bea 40 de pahare cu vin sau cu ţuică în ziua de Moşii de Primăvară. Pentru a avea rod bogat, aceştia stropesc pomii şi viile cu băutură. În plus, se zice că cele 40 de pahare dau gospodarului un aspect sănătos şi rumen pentru tot anul.
Obiceiurile populare mai spună că dacă de Moşii de Primăvară plouă, va ploua şi în ziua de Paşte. Dacă în această zi va tuna se anunţă un an foarte roditor. De asemenea, dacă în noaptea de dinaintea Sfinţilor Mucenici îngheaţă, înseamnă că anul va avea o toamnă lungă.