Când începe Postul Paștelui ortodox și catolic în 2019. Ce nu e bine să faci în această perioadă

Alexandra Chivu   
în Stiri mondene
05/03/2019, 12:44
Când începe Postul Paștelui ortodox și catolic în 2019. Ce nu e bine să faci în această perioadă GALERIE FOTO
Când începe Postul Paștelui ortodox și catolic în 2019.

În 2019, Postul Sfintelor Pași începe în data de 11 martie, Paștele ortodox va fi sărbătorit în 28 aprilie, iar Paștele catolic începe în data de 6 martie și va fi sărbătorit pe 21 aprilie. Pentru creștinii ortodocși, postul cel mai aspru de peste an reprezintă în primul rând evitarea alimentelor de origine animală, ouă, lapte, brânză, vin, carne și ulei, în unele zile.

Postul Paștelui ortodox începe în 28 aprilie, iar cel catolic în 6 martie 2019

Față de postul ortodox, cel catolic este, înainte de toate, o luptă interioară pentru înfrânarea patimilor, pentru a fi în mai buni și mai înțelegători cu ceilalți. Pentru creștinii romano-catolici, postul începe în același timp cu Miercurea Cenușii, 6 martie, moment în care, în biserică, toți credincioșii primes cenușă pe cap, în semn de pocăință. Catolicii cred că Postul Mare este o perioadă dedicată rugăciunilor și așteptării Învierii Mântuitorului.

Aceștia evită nu numai mâncărurile pe bază de carne, ci traversează și un interval în care fac milostenie. Ei se roagă mult, renunță la plăceri și la poftele culinare. Regulile de bază indicate de biserică de respectat cu strictețe în timpul postului sunt: nu este bine să întreții relații intime cu partenerul, să te cununi, să vorbești necuviincios și să porți ură.

Când începe Postul Paștelui ortodox și catolic în 2019. Ce nu e bine să faci în această perioadă
Biblia prezintă postul drept ceva de folos și de dorit

Postul nu pune accentul pe mâncare, ci pe îndreptarea privirii omului spre Dumnezeu

Cât despre însemnătatea postului creștin, unii spun că acesta nu este ceva dat de la Dumnezeu. Însă, pe de altă parte, Biblia prezintă postul drept ceva de folos și de dorit. Cartea Faptelor Apostolilor îi arată pe credincioși postind înainte de a lua decii importante. Deseori, în practicarea postului se pune accentul pe lipsa mâncării, însă scopul lui ar trebui să fie îndreptarea privirii de la lucrurile lumești și către Dumnezeu.

Când postiţi, să nu va luaţi o înfăţişare posomorâtă, ca făţarnicii, care îşi sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun, că şi-au luat răsplata. Ci tu, când posteşti, unge-ţi capul şi spală-ţi faţa, ca să te arăţi că posteşti nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti”, declartă Matei 6:16-18.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×