Postul Paştelui. Trei greşeli de neiertat pe care le fac aproape toţi în Postul Mare

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
20/02/2018, 11:17
Postul Paştelui. Trei greşeli de neiertat pe care le fac aproape toţi în Postul Mare

Postul Paştelui precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind un post greu şi aspru, mai ales în ultima săptămână, denumită Săptămâna Patimilor.

Totuşi, fiecare creştin ortodox face câteva greşeli de neiertat. Iată care sunt acestea:

Uităm de rugaciune

Postul Paştelui. Adevăratul post creştin, indiferent că este vorba despre cel ortodox, catolic sau al oricărei altei confesiuni, înseamnă să renunţi la ceva „lumesc” pentru a te putea concentra pe rugăciune, pe relaţia cu Dumnezeu. Asta înseamnă, pe de o parte, renunţarea la mâncare, întrucât există concepţia potrivit căreia spiritul este mai puternic atunci când trupul este slăbit.

Dar pentru că vorbeam despre rugăciune, postul trebuie să meargă exact în această direcţie. Rugăciunea şi umilinţa sunt necesare şi, dacă nu obişnuim să ne comportam astfel în tot timpul anului, măcar în cele patru perioade de post impuse de biserică ar fi bine să o facem. Nu câştigăm nimic dacă obiectivul nostru zilnic este cam odată cu renunţarea la carne, lapte şi ouă, să ne dăm toată strădania să pregătim preparate de post cât mai apetisante.

Ne lăudăm că ţinem post

Postul Paştelui. „Nu trebuie să ştie stânga ta ce face dreapta” este o expresie care îşi are rădăcinile în Sfânta Scriptură. Este motivul pentru care postul nu trebuie să devină motiv de laudă. „Când postiţi, să nu vă luaţi o înfăţişare posomorâtă, ca făţarnicii, care îşi sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc”, scrie Evanghelistul Matei la capitolul 6, versetul 16.

Continuăm să vorbim urât

Postul Paştelui. Înjurăm, bârfim, ne bucurăm de răul altuia. Sunt doar câteva dintre lucrurile rele pe care le facem zi de zi. Însă tocmai acestea trebuie evitate în perioada postului. Ele ne fac rău nouă, dar şi celui de lângă noi. Iar prejudiciul adus celuilalt este la fel de important că cel adus ţie.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×