Când începe anul școlar în 2020. Proiectul de lege a trecut tacit

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
28/11/2019, 19:18
Când începe anul școlar în 2020. Proiectul de lege a trecut tacit
Prima zi de școală ar putea avea o dată fixă începând de anul viitor. Sursa foto: cotidianul.ro

Fostul ministru al Educației Liviu Pop a inițiat în luna august un proiect de lege care prevede ca anul școlar 2020-2021 să înceapă mai târziu. Inițiativa a fost adoptată tacit în Camera Deputaților și urmează să fie dezbătută și votată în Senat.

Când vor începe cursurile anului școlar 2020-2021

Anul acesta cursurile au început pe 9 septembrie după ce fostul premier Viorica Dăncilă i-a sugerat fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, să schimbe data de începe a școlii cu 16 septembrie. După îndelungi consultări fostul ministru interimar al Educației, Valer-Daniel Breaz, a decis ca anul școlar 2019-2020 să înceapă mai devreme, luni, pe 9 septembrie. Acesta este unul dintre motivele pentru care începere școlii va avea o dată stabilă.

Liviu Pop a redactat un proiect de lege care prevede ca data de începere a anului școlar să fie mereu în a treia săptămână a lunii septembrie, într-o zi de luni. Inițiativa propusă de fostul ministru al Educației a fost adoptată tacit în Camera Deputaților, așadar de anul viitor cursurile vor avea o dată exactă.

Proiectul de lege a fost trimis în Senat

Proiectul de lege propus de Liviu Pop are un singur articol care arată că „anul scolar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii septembrie, include două semestre şi se finalizează la 31 august din anul calendaristic următor. Cursurile anului şcolar încep in a 3-a saptamana a lunii septembrie, în ziua de luni. Ministerul Educatiei Nationale stabileşte, prin ordin al ministrului, structura anului şcolar, sesiunile de examene, perioadele de desfăşurare a concursurilor, precum şi vacanţele şcolare in conformitate cu atributiile prevazute de art. 94 alin. (2) lit. r)”. 

„Odată stabilită începerea şcolii prin introducerea acestui articol în Legea Educaţiei Naţionale, se va evita schimbarea datei de începere a şcolii prin diferite ordine de ministru, în funcţie de ministrul care ocupă portofoliul de la educaţie. Se va asigura, astfel, o stabilitate, nu se vor mai crea confuzii şi nu vor mai avea loc schimbări de ultimă oră, care să afecteze atât părinţii, cât şi elevii”, își justifică Liviu Pop proiectul de lege, potrivit hotnews.ro.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×