Anul școlar 2019-2020 aduce schimbări importante pentru toți elevii. Andrei Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța a declarat că propunerea asociației pe care o conduce a fost acceptată de Ministerul Educației. Astfel, anul școlar viitor va lua startul din 9 septembrie și se va încheia în data de 12 iunie. Primul semestru va avea 15 săptămâni, în vreme ce semestrul doi se va întinde de-a lungul a 20 de săptămâni.
„Iniţial, ministerul propusese o structură de următorul tip: pe 16 septembrie să înceapă şcoala şi pe 19 iunie să se încheie. Noi, Asociaţia Elevilor din Constanţa, am propus ca structura să se modifice în sensul în care anul şcolar să înceapă pe 9 septembrie şi să se finalizeze pe 12 iunie. Propunerea a fost acceptată de secretarii de stat ai ministerului, de către părinţi, sindicate” , a declarat Andrei Mihai Tănase pentru News.ro. Președintele Asociației Elevilor din Constanța a explicat totodată și motivul pentru care s-a dorit ca anul școlar să înceapă mai repede: „Examenele de bacalaureat şi evaluare naţională se ţin după ce se încheia anul şcolar, iar dacă anul şcolar s-ar fi terminat pe 19 iunie automat s-ar fi ajuns în iulie cu examenele de bacalaureat şi evaluare naţională. Iar în iulie temperaturile pot să ajungă şi la 35 de grade, în condiţiile în care şcolile nu dispun de aparate de aer condiţionat, ar fi condiţii nepropice pentru susţinerea examenului”.
Vești nu tocmai bune pentru elevi. A fost eliminată și vacanța dintre semestre
De asemenea, Andrei Mihai Tănase a precizat că, potrivit propunerii înaintate Ministerului Educației, a fost eliminată și vacanța intersemestrială din februarie, începând cu anul școlar următor, iar primul semestru va ajunge la final înaintea vacanței de iarnă. În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Educației s-a mai hotărât introducerea simulării la clasa a VII-a, începând cu anul în curs, urmând a avea loc atunci când elevii clasei a VIII-a susțin simularea evaluării naționale.