Când este sărbătorită Sfânta Parascheva! La Iaşi au început deja pregătirile

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
03/10/2019, 12:46
Când este sărbătorită Sfânta Parascheva! La Iaşi au început deja pregătirile
Sfânta Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie. Sursa foto: avantaje.ro

Au început deja pregătirile pentru Sfânta Parascheva, la Iași. Sărbătoarea are loc pe 14 octombrie, iar anul acesta pică într-o zi de luni. Credincioșii au început deja să își planifice toate detaliile legate de unul din cele mai mari pelerinaje din România, dacă nu cel mai mare. An de an la Iași se strâng zeci de mii de români pentru a pupa moaștele Sfintei Parascheva.

Sfânta Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie cu mare fast, la Iași

Pelerinajul va începe pe 11 octombrie și se va încheia pe 15. În tot acest timp, creștinii vor putea participa la procesiunile speciale organizate de Mitropolia Moldovei și vor avea timp suficient să atingă și să sărute sfintele moaște. Anul ăsta, în plus față de cel anterior, la Iași au fost aduse și mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, cunoscut drept Sfântul Călător.

Primii pelerini vor fi primiți la baldachinul de la Mitropolia Iași vineri, 11 octombrie, în jurul orei 06:00 dimineața. În această zi, baldachinul unde vor fi puse moaștele Sfintei Parascheva va fi împodobit cu flori. Moaștele vor fi scoase pe brațele soborului de preoți și purtate pe străzile orașului, acesta fiind punctul culminant și cel mai emoționant al procesiunii de la Iași.

sfânta parascheva iași
Zeci de mii de oameni se strâng an de an la Iași. Sursa foto: canal2.md

Vor fi amplasate ecrane în Iași

Finalul procesiunii se va încheia luni, 14 octombrie, vor lua cuvântul pe scenă și se vor adresa enoriașilor Înalt Preasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de numeroși preoți și înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. La această slujbă specială au participat aproximativ 20.000 de oameni, iar numărul acestora s-ar putea dubla în acest an. Tocmai de aceea, Mitropolia Moldovei a anunțat că va amplasa mai multe ecrane în oraș pentru ca nimeni să nu piardă momentele esențiale ale ceremoniilor religioase.

„Moaștele Sfântului Ierarh Spiridon vor veni cel mai probabil sâmbătă seara, nu știm ora precisă. Există varianta ca ele să ajungă înainte de procesiunea Calea Sfinților, dar vom vedea dacă se va împlini acest lucru. Anul acesta vor fi și mai mulți credincioși la Calea Sfinților, dacă și vremea va permite”, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei pentru libertatea.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×