Zi importantă și mâine pentru creștinii ortodocși când sunt pomeniți cei doi doctori Chir și Ioan care vindecau oamenii nu cu ajutorul medicamentelor sau operațiilor, ci prin rugăciuni. Aceștia au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și nu cereau „arginți” pentru faptele lor.
Calendar ortodox pentru ziua de vineri, 31 ianuarie 2020
Biserica Ortodoxă îi cinstește mâine, pe 31 ianuarie 2020, pe cei doi doctori care nu primeau bani pentru minunile pe care le săvârșeau. Este vorba de Sfinții Chir și Ioan care au trăit undeva la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului următor, în perioada împăratului Dioclețian (284 – 305).
Sfântul Chir s-a născut și a crescut în cetatea Alexandriei cea zidita de Alexandru Macedon. Chir era plăcut de Dumnezeu și a primit darul meștegușului doctoricesc. Medicul s-a ocupat cu tămăduirea bolilor trupești și nu lua niciodată plată pentru minunile sale.
Acest sfânt le spunea oamenilor să se ferească de păcate spunând că boala sufletului este mai grea decât cea trupească. Chir se ruga și prin cuvânt tămăduia toate bolile de care sufereau oamenii la vremea respectivă. Chir a ajuns să se călugărească în Arabia din cauza persecuției declanșată de împărat împotriva creștinilor.
Cine a fost Sfântul Ioan pomenit împreună cu Chir
Ioan a auzit de minunile pe care le-a înfăptuit Sfântul Chir prin rugăciune asupra oamenilor bolnavi și cei doi au ajuns să lege o frumoasă prietenie. Chir și Ioan au ajutat-o foarte mult pe o femeie pe nume Atanasia care avea în grijă trei fete: Teoctista, Teodosia si Eudoxia.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Cei doi sfinți au încurajat-o pe această femeie din cetatea Canon să nu renunțe la credința sa în Isus Hristos. Ighemonul Sirian a aflat lucrul acesta de la un păgân care i-a povestit că în cetate au venit doi bărbați care le sfătuiesc pe fecioarele prinse (fetele Atanasiei) să nu se închine la zei.
Sirian s-a umplut de furie când a auzit aceste vorbe și a poruncit să fie prinși Chir și Ioan și să fie aduși înaintea sa. Pentru că nu au renunțat la credința cea adevărată cei doi Sfinții Mucenici Chir si Ioan au trecut prin chinuri groaznice, iar în ziua de 31 ianuarie li s-au tăiat capetele.
Potrivit Sinaxarului trupurile neînsuflețite ale celor doi sfinți au fost luate de creștini și îngropate în biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu. Câțiva ani mai târziu moaștele celor doi mucenici au fost duse în satul Manutin pentru a izgoniri demonii și spre slava lui Hristos.
În ziua de vineri, 31 ianuarie, mai sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă și Sfânta Muceniță Atanasia și cele trei fiice ale sale, Sfinții Mucenici Victorin, Victor, Nichifor, Claudie, Diodor, Serapion și Papia, Sfântul Mucenic Hie Ardunul și Sfânta Muceniță Trifina.