Calendar ortodox vineri, 30 august 2019. Sunt pomeniți Sfântul Ierarh Varlaam și Sfântul Alexandru

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
29/08/2019, 15:14
Calendar ortodox vineri, 30 august 2019. Sunt pomeniți Sfântul Ierarh Varlaam și Sfântul Alexandru
Calendar ortodox 30 august 2019. Sursa foto: Ziarul Lumina, creștinortodox.ro. Colaj: Fanatik

În calendarul ortodox de vineri, 30 august 2019 este pomenit Sfântul Ierarh Varlaam. Tot în această zi, Biserica Ortodoxă Română îi mai amintește și pe Cuviosul Ioan de la Rașca, pe Sfântul Alexandru, Sfântul Ierarh Evlavie, Sfântul Mucenic Felix, Sfânta Cuvioasă Vriena, Sfântul Mucenic Ianuarie și Sfântul Aidan, printre alții.

Calendar ortodox 30 august 2019: Cine au fost Sfinții Varlaam și Alexandru

În prezentarea de față ne vom concentra asupra celor mai importanți sfinți ai zilei: Varlaam și Alexandru. Sfântul Varlaam a fost trecut în calendarul creștin ortodox în anul 2007, atunci când a fost canonizat. Moaștele lui Varlaam se află la Mănăstirea Secu. Varlaam a fost mitropolit al Moldovei între anii 1632 și 1653.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Varlaam a realizat o serie de lucruri importante pentru ortodoxia românească. Acesta a obținut dreptul preoților de a fi judecați doar de către instanțele bisericești. A zidit o serie de biserici și mănăstiri, printre care amintim de Biserica Sfinții Trei Ierarhi din municipiul Iași, capitala Moldovei noastre. Varlaam a trecut la cele veșnice în anul 1657.

calendar ortodox 30 august 2019
Sfântul Alexandru a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325. Sursa foto: ortodoxia.me

Rugăciunea către Sfântul Alexandru

Cât despre celălalt important sfânt trecut în calendarul ortodox la data de 30 august, Alexandru, a fost episcop al Constantinopolului în perioada Împăratului Constantin cel Mare, între anii 313-337. A fost unul dintre cei mai vrednici apărători ai credinței în Dumnezeu și a participat la istoricul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325.

Sfântul Alexandru s-a luptat în cadrul primului mare Sinod Ecumenic pentru dreapta credință. A combătut o serie de erezii și a avut dispute chiar și cu preoții care îl slujeau, căci la vremea aceea, ca și azi, de altfel, existau tot felul de curente religioase, o serie de școli de gândire. Sfântul Alexandru a murit la vârsta de 98 de ani, în anul 337.

Iată și cea mai puternică rugăciune pe care e bine să o rostești pe 30 august, către Sfântul Alexandru: „Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse. Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tau (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă depărtez de mila Ta”.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×