Când e Sfântul Alexandru. Tradiții și obiceiuri care se păstrează și acum

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
27/08/2019, 16:14
Când e Sfântul Alexandru. Tradiții și obiceiuri care se păstrează și acum
Sfântul Alexandru, sărbătorit pe 30 august. Sursa foto: doxologia.ro

Pe 30 august are loc una din cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, Sfântul Alexandru. Cei care au acest nume își sărbătoresc onomastica, așadar, în doar trei zile. Legat de această sărbătoare există o serie de tradiții și obiceiuri din răstimpuri pe care românii din anumite regiuni, în special în zonele rurale, le mai respectă.

Sfântul Alexandru, pomenit pe 30 august

Se spune că în această zi nu e bine să te cerți cu nimeni pentru că o vei ține într-o sfadă până la finalul anului. Este o zi perfectă pentru a cădea la pace cu persoanele cu care ai avut ceva de împărțit. În anumite locuri din țară, bătrânii prepară bucate speciale, mai ales dulci. Femeile cu numele Alexandra, Alexia sau Sanda e bine ca în această zi să nu muncească, să nu spele hainele cu mâna sau curățenie prin casă. Este o zi de rugăciune și celebrare.

Biserica îi îndeamnă pe credincioși, cu această ocazie, să fie mai apropiați de cei cu care soarta nu a fost tare darnică. Suntem încurajați să fim mai buni, mai iertători și mai receptivi la problemele celor din jurul nostru. Tot pe 30 august este recomandat să spui rugăciunea către Sfântul Alexandru, despre care se spune că e făcătoare de minuni.

Sfântul Alexandru
Sute de mii de români poartă numele Alexandru/ Alexandra și derivatele acestora. Sursa foto: doxologia.ro

Rugăciunea către Sfântul Alexandru

„Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse. Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta”, este rugăciunea pe care e bine să o adresezi pe 30 august.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×