Calendar ortodox vineri, 23 august 2019. Sfântul Mucenic Lup, pomenit de Biserică

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
22/08/2019, 14:48
Calendar ortodox vineri, 23 august 2019. Sfântul Mucenic Lup, pomenit de Biserică
Calendar ortodox 23 august 2019. Sursa foto: doxologia.ro

În calendarul ortodox de vineri, 23 august 2019, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Lup.  Pe lângă acesta, mai sunt amintiți și Sfântul Irineu, episcopul din Lyon, Sfântul Calinic – patriarhul Constantinopolului, Sfinții 38 de mucenici din Tracia și celălalt Sfânt Irineu, episcopul Sirmiului.

Calendar ortodox 23 august 2019: Cine a fost Sfântul Lup

Sfântul Lup a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea în Novae, cetate aflată lângă Dunărea de Jos. În legătură cu acest sfânt există inclusiv teoria că acesta ar avea origini românești. Lup a fost mereu aproape de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic. L-a servit peste tot pe unde se ducea acesta și a învățat multe lucruri de la el.

Sfântul Lup este recunoscut pentru sărvârșirea mai multor minuni, iar una dintre minuni, chiar cea de la momentul în care și-a dat duhul, a avut legătură cu el. La moartea sa, acesta i-a cerut lui Dumnezeu să nu îl ia la El fără a-i învrednici botezul. După această rugă puternică, a plouat peste el și apoi a murit liniștit, împăcat cu gândul că va pleca la cele veșnice nebotezat.

calendar ortodox 23 august
Sfântul Mucenic Lup, cunoscut pentru că vindeca trupul de boli. Sursa foto: libertatea.ro

Rugăciunea către Sfântul Mucenic Lup

Despre el există multe povești. Se spune că ar fi zdrobit idolii păgânilor și din acest motiv a fost căutat deseori să fie omorât, dar mereu a scăpat cu viață, salvat de credința în Dumnezeu. Pe 23 august, în anul 304, Sfântul Mucenic Lup a fost tăiat cu sabia, zi în care și-a primit, astfel, mucenicia.

Iată și una din cele mai puternice rugăciune pe care o poți spune către Sfântul Mucenic Lup: „Mucenicul Tău, Doamne, Lup, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.

„Luminându-te pururea de strălucirile cele neînserate şi stând înaintea Luminii Celei Dumnezeieşti, luminează sufletul meu al celui ce laud pomenirea ta cea strălucită şi purtătoare de lumină, ostaşule al lui Hristos, viteazule pătimitor. Intrând în vitejeştile lupte ale mucenicilor, ai mărturisit pe Dumnezeu, cum că S-a arătat pe pământ şi firea omenească a îndumnezeit-o, prea înţelepte; şi pe idoli i-ai pierdut prin puterea Duhului. Umplându-ţi-se inima de apele vieţii, ca un râu Dumnezeiesc, ai uscat curgerile înşelăciunii; şi cu credinţa ai adăpat cugetele oamenilor, care odrăslesc roadă cerească. Ca o Dimineaţă bine Înfrumuseţată, din coapsele tale ai răsărit pe Iisus, Luminarea tuturor şi Dumnezeu, Care pierde noaptea mulţimii zeilor cu strălucirile cele neînserate, Neispitită de nuntă, Stăpână şi luminează lumea”, este continuarea rugăciunii, conform doxologia.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×