Calendar ortodox: sâmbătă, 4 ianuarie 2020. Soborul Sfinților 70 de Apostoli

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
03/01/2020, 17:28
Calendar ortodox: sâmbătă, 4 ianuarie 2020. Soborul Sfinților 70 de Apostoli
Soborul celor 70 de Apostoli are loc sâmbătă, 4 ianuarie 2020. Sursa foto: pixabay.com

Biserica Ortodoxă îi pomenște în primul weekend a anului 2020 pe cei 70 de Apostoli aleși de Mântuitorul Isus Hristos pentru a-i trimite la propovăduire. Așadar, sâmbăta aceasta, pe 4 ianuarie, sunt pomenți Apostoli precum Luca, Iacob, Marcu, Tadeu, Narcis sau Carp.

Calendar ortodox pentru sâmbătă, 4 ianuarie 2020

Potrivit Scripturii Sfântul Evanghelist Luca a scris că Isus Hristos a mai ales alți Apostoli în afară de cei 12 pe care îi avea lângă Dânsul. Domnul nostru a ales așadar alți șaptezezi (și doi) de apostoli mai mici și i-a trimis câte doi înaintea sa la propovăduire.

Sfântul Evanghelist Ioan spune că foarte mulți dintre cei 70 de Apostoli s-au îndepărtat de Domnul Isus Hristos, dar și unul dintre cei 12. Asta s-a întâmplat înainte ca Hristos să fie răstignit pe cruce. La scurt timp după Înviere în ceata celor 11 Apostoli a ajuns și Matia revenind astfel la 12.

O parte din cei 70 de Apostoli au căzut din credință

Istoria spune că cei 70 de Apostoli au îndurat chinuri și prigoniri în numele credinței și pentru propovăduirea cuvântului lui Isus Hristos. Însă unii dintre apostolii de la început au căzut din credință și din apostolie.

Printre apostolii care și-au pierdut titulatura se numără Nicolae, nemernicul antiohian, Figel, Hermogen şi Dimas. Pe de altă parte sunt și apostoli care au fost trecuți sub tăcere de Sfânta Biserică. Deși sinaxarul lunilor îi numește apostoli ei nu sunt pomenți în Biserică. Aceștia sunt Timotei, Ţiţ, Epafras, Arhip, Ahila, Olimp, Codrat, Ahaic.

Cine sunt cei 70 de Apostoli pomeniți pe 4 ianuarie

Primul episcop al Ierusalimului numit chiar de Isus Hristos a fost și cel dintâi Apostol din ceata celor 70. Este vorba de Sfântul Iacob, fratele Domnului, amintit în epistola Sfântului Apostol Pavel către Gălăteni. Sfântul Iacob a fost dat jos de pe aripa Bisericii cu pietre și a fost lovit în cap cu un lemn găsindu-și astfel sfârșitul.

Un alt apostol din cei 70 este și Sfântul Marcu Evanghelistul. El a fost cel care a scris Sfânta Evanghelie fiind îndrumat de Sfântul Apostol Petru. Tot Petru a fost cel care l-a numit episcop în Alexandria, dar aici închinătorii la idoli l-au ucis.

Sfântul Luca Evanghelistul a scris alături de Marcu Sfânta Evanghelie. Luca a fost Apostolul care a povestit faptele Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Luca și-a dat Duhul în mâinile lui Dumnezeu în Teba Beoţiei.

De asemenea, printre cei 70 de Apostoli mai sunt amintiți Sfântul Iosie sau Iosif, numit Varsava şi Iust, Sfântul Tadeu, Sfântul Anania, Sfinții Filip, Prohor, Parmena, Nicanor, Timon, Sfântul Narcis, Sfântul Gaius, Sfântul Sosipatru sau Sfântul Clement.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×